latinica  ћирилица
10/08/2016 |  15:58 | Аутор: Вечерње новости

Кромпиром против чира на желуцу

Стомачне бактерије не могу развити отпорност на сок од кромпира, за разлику од антибиотика који стварају одређену резистентност.
Кромпир (фото:sxc.hu / thoursie) -
Кромпир (фото:sxc.hu / thoursie)

О кромпиру се неоправдано говори са омаловажавањем уз констатацију да осим "празних калорија" не садржи ништа друго. Стручњаци са Универзитета у Манчестеру послије обављених истраживања овакво мишљење оповргавају, тврдећи да би кромпиром могао да се лијечи чир желуца.

Научници су открили да кромпир садржи јединствене антибактеријске молекуле које лијече ово стање. С обзиром на необично откриће, чланови микробиолошког тима очекују да се супстанца коју су назвали "сок кромпира", у догледно вријеме нађе у производњи као дијететски суплемент.

Универзитетски научници испитали су неколико врста кромпира и патентирали процес цијеђења наведеног антибактеријског молекула.

Приликом испитивања открили су да стомачне бактерије не могу развити отпорност на сок од кромпира, за разлику од антибиотика који стварају одређену резистентност. Осим тога, препоручени суплемент не изазива никакве нежељене посљедице по организам.