latinica  ћирилица
09/08/2016 |  13:37 | Аутор: vecernjenovosti

Лед се топи на Гренланду, тајна база САД излази на површину

Климатске промјене које су проузроковале топљење леденог покривача на Гренланду оголиће тајно америчко постројење за нуклеарне пројектиле које представља заоставштину Хладног рата и које је било добро скривено чак 50 година.
Тајна база САД на Гренланду - Фото: Wikipedia
Тајна база САД на ГренландуФото: Wikipedia

Тајна база се налази на сјеверозападу Гренланда, а у њој су се изводила тестирања с биолошким, нуклеарним и хемијским материјалом. База је добила назив "Пројекат ледени црв" према строго повјерљивом пројекту који је америчка војска покренула прије почетка Хладног рата.

Иако се за базу зна већ двадесетак година, студија из 2016. је показала да сада због топљења леда пријети изливање свог отпада из овог постројења.

Како се наводи, у овој области је топљење убрзано и за 88 година ће база која је укопана у наслаге леда бити потпуно откривена.

САД је поставио 600 пројектила средњег домета које је могао прилично лако да испали према Совјетском Савезу. Како би били сигурни у успјешност пројекта, инжењери су бушили дебели ледени покривач и стварали објекте у којима се могло чувати оружје за масовно уништење.

Ипак, данска влада у чијем је посједу Гренланд није знала шта Американци тачно раде. САД их је заварао објашњењем да граде војну базу на површини под називом "Камп вијека". Тај је објекат наводно требало да истражи могућност експериментисања на леденој површини.

Американци су "лажни" камп и тајну подземну базу изградили до 1963. Створили су мало друштво људи који су тамо радили и живјели. Имали су продавнице, болнице, позоришта и цркве. Ипак у једном тренутку, геолози су схватили да ледник клизи према том мјесту и да ће срушити тунеле "Леденог црва" до краја 1965. Убрзо је затворен цијели комплекс.

"Напустили су базу и њен отпад. Притом су претпостављали да ће она вјечно бити сачувана под снагом који се непрестано нагомилава", написали су научници у својој студији.

Ипак, нису могли да знају како ће се тачно климатске промјене одразити на ово подручје. Арктик се топи брже него било које мјесто на Земљи. База је сада разоткривена, а посљедице тога могу бити катастрофалне за околину.

Расхладна течност која се састоји од стотине хиљада литара дизел горива, отпадне воде и токсичне грађевинске хемикалије цуре директно у лед. С обзиром на брзину загријавања, научници предвиђају да ће се све излити до 2090. године. Ако хемикалије исцуре у океане потпуно ће нарушити равнотрежу екосистема.

"Само је питање времена кад ће све отопити, а посљедице тога ће бити немјерљиве", закључио је научник Вилијан Колгам.