latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:13 | Аутор: РТС

Пилула спаса за астматичаре?

Борба против астме би ускоро могла да постане веома једноставна захваљујући пилули коју су развили британски научници. Прва тестирања показала су да је лијек "февипипрант" знатно смањио симптоме астме, побољшао функцију плућа, сузбио упалу и поправио стање дисајних путева.
Астма (Фото: Thinkstock) -
Астма (Фото: Thinkstock)

Прва пилула направљена у посљедње двије деценије за коју је потврђено да знатно смањује све тегобе са којима се боре астматичари резултат је рада научника Универзитета у Лестеру.

Британски научници тврде да ће бити веома успјешна.

- Ова пилула би могла да донесе велике промјене у будућности лијечења астме - рекао је вођа истраживања Крис Брајтлинг.

Лијек "февипипрант" (QАW039) је знатно смањио симптоме астме, побољшао функцију плућа, сузбио упалу и поправио стање дисајних путева.

Тренутно се врше анализе тестова обављених на пацијентима обољелим од астме. У тестирању је учествовала 61 особа. Једна група је два пута дневно добијала 225 мг лијека током 12 недјеља, док је друга група добијала плацебо уз лијекове које су раније добијали.

Истраживање је осмишљено како би примарно испитало ефекте на упалу дисајних путева мјерењем еозинофила у испљувку. Ријеч је о мјерењу бијелих крвних зрнаца чији је број повећан у случајевима астме. Тим мјерењем се процјењује озбиљност стања пацијента.

Људи који не болују од астме имају мање од један одсто еозинофила, док проценат код обољелих износи пет одсто.

Код оних који су добијали нову пилулу постотак је, с просјечних 5,4 одсто, пао на 1,1 одсто током 12 недјеља.

- Мјерили смо симптоме, функцију плућа, узимали узорке дисајних путева и скенетом обавили снимање плућа како бисмо установили ефекте новог лијека. Побољшања су видљива у свим случајевима. Лијек би могао да спријечи нападе астме, смањи број пацијената примљених у болницу и ублажити симптоме - објаснио је професор Брајтлинг.