latinica  ћирилица
07/08/2016 |  13:10 | Аутор: novosti.rs

Стомак реагује на љетње врелине

Врућина многима не прија, па и савршено здраве особе понекад тешко подносе овакво вријеме.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Организам на високу спољну температуру реагује на разне начине, а једна од тегоба која се јавља код многих су стомачни проблеми.

Грчеви, бол у стомаку, мучнина и појава дијареје симптоми су који се често јављају када температура прелази 30 степени. Докторка Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у Србији, објашњава да узрочници оваквог стања могу бити бројни, а један од њих је и нагло расхлађивање организма.

“Уношење хладне хране и пића када је тијело прегрејано може да изиритира цријева и да доведе до изненадних болова у стомаку, грчева и појаве дијареје“, каже др Димитријевић. “Природно је да организам тако реагује, јер је температура у стомаку нагло промјењена. Симптоми који се тада јављају углавном су тренутни и најчешће пролазе истог дана“.

Болови и дијареја често умију да изненаде, а да бисмо смирили стомак др Димитријевић савјетује узимање пробиотика или медицинског угља. Пробиотицима се у организам уносе добре бактерије, које одржавају равнотежу цревне флоре, што помаже да се и превенирају и санирају стомачне тегобе.

Важно је и да се исхрана прилагоди љетњој врућини. Храна мора да буде лагана, јер обилни оброци могу да оптерете желудац и цријева, па осим болова може да дође до несвјестице и пада крвног притиска. Млијеко и млијечне производе треба избјегавати, а стручњаци савјетују да током љета оброци буду чешћи, а порције мање. Уколико тегобе трају дуже од једног дана то је знак да је у питању нека вирусна или бактеријска инфекција, па би требало потражити савјет љекара.

Код неких особа стомачне тегобе јављају се само као одговор организма на врућину, без неког посебног узрока. Уколико осјетите мучнину и непријатности у гастроинтестиналном тракту, а нисте појели покварену храну, сладолед или пили хладно пиће, поред пробиотика стомак може да смири и шоља чаја од нане или чаша млаке прокуване воде.