latinica  ћирилица
05/08/2016 |  20:53 ⇒ 20:58 | Аутор: РТС

Чишћење зуба концем - велики губитак времена

Ако сте сваки дан одвајали пет минута како бисте зубе додатно очистили зубним концем, можда сте губили вријеме.
Конац за зубе - Фото: илустрација
Конац за зубеФото: илустрација

Ново истраживање утврдило je да постоји врло мало поузданих доказа да чишћење зубним концем збиља функционише, а препоруке да се зуби чисте концем уклоњене су из службених здравствених смјерница у САД, преноси Индипентент.

Асосијејтед прес проучио је истраживања о употреби зубног конца спроведено у посљедњих десет година, а показало се да су студије које говоре о бенефитима конца доста слабе.

- Већина истраживања су или користила застарјеле методе или су тестирала мало људи. Нека истраживања трајала су свега двије недјеље, што је прекратак период времена да би се развио каријес или болест зуба. Једно је истраживање тестирало 25 људи само након једне употребе зубног конца - открива Џеф Дан, истраживачки новинар.

Професор Дамијан Валмзи, савјетник Британског удружења зубара, потврдио је да коришћење зубног конца има врло малу вриједност: "Мале интерденталне четкице за зубе боље су за чишћење простора између зуба, наравно, само тамо гдје постоји простора за њихову употребу. Конац мало вриједи, осим ако је простор између ваших зубa премален за интерденталне четкице".

Асосијејтед прес је детаљно проучио 25 студија које су упоређивале чишћење зуба само четкицом и четкицом и концем. Докази у корист коришћења зубног конца који су пронађени били су "слаби и непоуздани".