latinica  ћирилица
03/08/2016 |  19:57 ⇒ 04/08/2016 | 10:39 | Аутор: Вечерње новости

Какао смањује стрес, подиже расположење

Показало се да су жене које су три мјесеца пиле по шољицу дневно, захваљујући антиоксидансима садржаним у какаоу имале баршунаст тен и затегнутију кожу. И то није све...
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Какао није само укусно него и љековито окрепљење. Доказано је да због богатства флаванолом повољно утиче на еластичност артерија и вена. У исто вријеме, показало се да су жене које су три мјесеца пиле по шољицу дневно, захваљујући антиоксидансима садржаним у какаоу имале баршунаст тен и затегнутију кожу. И то није све.

Многобројне научне студије су потврдиле да какао подстиче мозак на стварање ендорфина, који доводи до опуштања, отклањања стреса и бола. Стимулише и лучење допамина и серотонина, који подижу ниво расположења. Ту се уједно крије и одговор на питање зашто депресивни људи "сатиру" црну чоколаду у огромним количинама.

А истраживање спроведено у Великој Британији, показало је да какао штити од срчаних болести и можданог удара. Шоља овог напитка дневно спречава настанак тромба, односно крвног угрушка, који, уколико стигне до срца и мозга, може да изазове инфаркт.