latinica  ћирилица
03/08/2016 |  10:15 | Аутор: РТС

Лијек за депресију: Радите оно у чему уживате

Депресија је болест модерног доба и биће једна од најраширенијих менталних болести у будућности.

Број обољелих од депресије у свијету јесте алармантан. Студије показују да само у Великој Британији има око три милиона депресивних људи који не одлазе на лијечење и третмане.

Истраживања показују да је у Србији у 2015. години издато више од шездесет милиона антидепресива, што је два пута више у односу на 2004. годину. Таква ситуација доноси нове проблеме, јер бројни антидепресиви могу да доведу и до појаве самоубилачких нагона и идеја. 

Научници, стога, траже нова рјешења. Показало се да је терапија која подстиче бихевиоралну активност успјешна, ако не и боља од терапије која подразумијева узимање антидепресива. 
Истраживачи Медицинске школе Универзитета „Екстер" у Великој Британији показали су да је такав вид терапије много јефтинији и да је зато добар за рјешавање проблема и у сиромашним земљама.

Терапија бихевиоралне активности има једноставну форму, а подстиче код пацијента позитивне активности, попут шетње у раним јутарњим сатима и укључивања у социјалне дјелатности. Самим тим смањују се негативне активности, нпр. цјелодневно остајање у кревету, претјерена употреба алкохола или лијекова.

Професор Дејвид Ричардс истиче да су ниже цијене третмана неопходне у здравству, а бихевиорална терапија доприноси смањењу трошкова и, уз то, показује изузетне резултате.

Када је у питању депресија, требало би да сви имамо у виду чувену изреку ‒ „У здравом тијелу, здрав дух". Проводимо више времена вјежбајући у природи, посветимо се онима које волимо, разговору са њима, негујмо пријатељства, развијајмо емпатију и депресија ће нестати.