latinica  ћирилица
02/08/2016 |  08:35 | Аутор: СРНА

Флорида: Нови случајеви заразе вирусом зика

Амерички центри за контролу болести издали су упозорење трудницама да не путују у савезну државу Флорида, на југоистоку земље, гдје су пријављени нови случајеви заразе вирусом зика, који изазива микроцефалију и озбиљна оштећења мозга код новорођенчади.

Надлежни су забиљежили 10 нових случајева зике на Флориди, што значи да их сада укупно има 14, због чега је гувернер те државе Рик Скот тражио федералну помоћ за борбу против ширења вируса.

Скот је истакао да су сви заражени у Флориди добили вирус од локалних комараца.

Амерички здравствени радници су још прије неколико мјесеци упозоравали на могућу појаву зике, али Конгрес још није одобрио фондове за борбу против комараца.

"Четири особе су највероватније добили вирус од уједа комарца. То значи да је Флорида постала прва држава у нашој земљи у којој је забиљежен локални пренос зике", рекао је Скот, пренио је Глас Америке.

До сада ни један долар није издвојен за борбу против зике.

Сенат се првобитно сложио да се одвоји око милијарду долара, али послије преговора већински републиканског Представничког дома и Сената састављен је законски приједлог са одредбама, које демократе нису могле да подрже, а које се односе на абортус, екологију и истицање Конфедерацијске заставе.

Демократе из Сената блокирале су законски приједлог прије него што се Конгрес распустио на седам недјеља, а чланови обе партије оптуживали су једни друге.