latinica  ћирилица
31/07/2016 |  15:28 | Аутор: СРНА

Спас: Референдум о Дану Српске легална и легитимна активност

Референдум о Дану Републике Српске, заказан за 25. септембар, једина је легитимна и легална политичка активност која разрјешава политички проблем настао агресивним и неодговорним понашањем предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, саопштено је из странке Спас.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу које је потписао предсједник странке Славко Жупљанин наводи се да је иницијатива Изетбеговића да се укине Дан Републике Српске једнака захтјеву за укидање Српске или представља увод у такву иницијативу.

"Све то не би био проблем да се у цијелу активност није укључио Уставни суд БиХ, који је прихватио да суди у предмету супротно уставним одредбама и суштини самог Устава БиХ. Пошто Уставни суд дјелује противуставно, односно протизаконито, онда народ у Српској мора изразити свој став о тој противзаконитој правној радњи", додаје се у саопштењу.

Наводећи да је Уставни суд БиХ прихватио да врши улогу политичког тијела у БиХ, што му сам Устав не дозвољава, из Спаса напомињу да су носиоци суверености у БиХ конститутивни народи, те да промјена политичке воље и његовог политичког статуса једног народа у БиХ, која је дефинисана самим Уставом БиХ, није могућа без његове сагласности.

"У овом случају, Уставни суд БиХ нема политичку вољу српског народа за такве промјене", истиче се у саопштењу.

Спас истиче да подржава одлуку Народне скупштине Републике за одржавање референдума о Дану Републике Српске, као легитимном и легалном датуму оснивања и подсјећа да је 9. јануара основана и проглашена Република Српска, као легитимни израз политичке воље српског народа у БиХ.

"Република Српска је као таква ушла у дејтонске преговоре, чији је резултат Дејтонски мировни споразум. Сам Дејтонски мировни споразум у статусу једне преговарачке стране, у овом случају Републике Српске, садржи њен дан оснивања као интегрални дио идентитета једне од преговарачких страна односно преговарача", наводе из Спаса.

Из странке истичу да такви атрибути, с којима се ушло у преговоре, не подлијежу ревизији док је на снази важећи Дејтонски мировни споразум.