latinica  ћирилица
31/07/2016 |  09:17 ⇒ 09:44 | Аутор: Б92

Научници пронашли доказ: Са делфинима можемо да причамо

Говор тијела делфина показује да он разумије вербалну комуникацију људи, открили су недавно научници.
Делфини и људи (Фото:domaći.de) -
Делфини и људи (Фото:domaći.de)

Као по правилу, најчешће коришћене ријечи у говору људи су и најкраће. Шпански и британски научници вјерују да исти закон важи и за комуникацију делфина. Делфин говори махањем репа, помјерањем бочних пераја и осталим кратким покретима.

-Сматра се да делфини својим покретима теже кратким и једноставним кодовима као и људи, а ми научници то зовемо лингвистичком економијом. – рекао је Рамон Ферер са Политехничког факултета Каталоније.

Делфини имају комплексан језик који научници још увијек не разумеју, али за сада знају да поред реакције на звук, на примјер пиштаљке или гласа човјека, они показују да су разумјели поруку – наравно, покретима свог тијела.

Ферер је заједно са својим колегом из Велике Британије, Дејвидом Лусејем проучавао делфине који живе у близини обале Новог Зеланда. Они су закључили да ове паметне животиње могу да усвоје више од 30 команди (и са њима повезана понашања), од којих су неке биле веома компликоване.

Резултати истраживања показали су да делфини, исто као и људи, употребљавају кодове сличне ријечима, које користе на исти начин као и ми.

У једном другом истраживању тима научника, које је предводио Џек Кашевиц, стручњаци су закључили да делфини у комуникацији користе соно-пикторални, односно сликовни језик.

Овим научницима је успјела комуникација са делфинима помоћу једноставних, али и сложених реченица, које су садржале различите врсте ријечи (именице, глаголе...).

Коначно, показало се да животиње разумију и мало од људског језика, али располажу и сопственим комплексним визуелним језиком.