latinica  ћирилица
30/07/2016 |  11:58 ⇒ 16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Ако је ико на Косову извршио геноцид, то је ОВК

Ако је ико на Косову и Метохији извршио геноцид, то су ОВК и њени бивши и садашњи команданти, саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, поводом интервјуа који је косовски предсједник Хашим Тачи дао београдском листу "Данас"
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ако је ико на Косову и Метохији извршио геноцид, то су ОВК и њени бивши и садашњи команданти, саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, поводом интервјуа који је косовски предсједник Хашим Тачи дао београдском листу "Данас".

"То нажалост не могу да посвједоче убијени Срби, али може близу четврт милиона припадника нашег народа који су, да би се спасили од истребљења, били принуђени да напусте Косово и Метохију", додао је Ђурић.

Према његовим ријечима, инсистирање Тачија на томе да ће самопроглашено Косово покушати да Србију терети за геноцид пред међународним инстанцама, јесте само још једна потврда да Приштина настоји да се инфилтрира у тијела УН како би наставила рат против Србије другим средствима.

Ђурић, такође, додаје да је Тачи, у истом интервјуу, на увредљив и циничан начин негирао одговорност терористичке ОВК за злочине почињене над српским цивилима након доласка међународних снага на Косово и Метохију, иако је чињеница да је та паравојно-криминална формација и данас веома активна.

"Границе некадашњих оперативних зона ОВК постале су послије рата границе подјеле Косова и Метохије на зоне утицаја криминалних кланова на чијем се челу и даље налазе бивши команданти те терористичке формације", наводи се у саопштењу.

Ђурић додаје да су те криминално-терористичке структуре активиране и приликом мартовског погрома над Србима 2004. године и током организованих кампања застрашивања српског становништва у енклавама и повратничким срединама на КиМ.

Демилитаризација ОВК, коју помиње Тачи, није се никада догодила, њени припадници су само обукли цивилна одијела, али су задржали и оружје, организациону структуру и терористичке методе, а пошто на Косову и Метохији није остало припадника српских снага безбједности које би могли нападати, њихова искључива мета постали су српски цивили, али и политички противници и нелојални Албанци, истиче се у саопштењу.

"Очекујем да Специјални суд за злочине ОВК, уколико уопште жели да буде од истинске користи грађанима Косова и Метохије, управо раскринка криминално-злочиначке структуре које су данас главна пријетња миру и безбједности српског народа у нашој јужној покрајини", рекао је Ђурић.