latinica  ћирилица
30/07/2016 |  09:03 | Аутор: БЕТА

Тачи: Отворићемо питање геноцида у вријеме Милошевића

Косовски предсједник Хашим Тачи рекао је да је питање које је од животне важности и за Србију и за Косово је питање несталих на коме обе стране треба да раде.
Хашим Тачи - Фото: АП
Хашим ТачиФото: АП

"Не треба само да оптужујемо једни друге, већ као прво да предузмемо одговорност, свака страна за себе", рекао је предсејдник Косова.

Косово ће пред Међународним судом правде тек отворити поглавље проналажења правде за геноцид извршен у вријеме Слободана Милошевића, изјавио је Тачи у интерјуу за "Данас".

Косово се за ту тужбу веома добро припремило, рекао је Тачи и додао да "земља на чијем је челу не може да буде блокирана прошлошћу а ни да се храни историјом.

Тачи је навео да је шокиран језиком у београдским таблоидима, али и језиком појединих политичара који користе када говоре о Косову.

И кампања Србије против учлањења Косова у међународне организације има расистички призвук, рекао је он и додао да је то за жаљење.

Тачи је навео да су сјеверу Косова, одлуке које је он донио као премијер на интеграцији сјевера током бриселског дијалога донијеле "дивиденду мира" и омекшале ситуацију.

Рекао је да мир није довољан, да постоји потреба за новим радним мјестима, за развијеном привредом, јасном ситуацијом, и размјеном између два народа.