latinica  ћирилица
30/07/2016 |  09:00 ⇒ 16:36 | Аутор: Б92

'Стотка' Србије кандидату за медаљу у Рију!

Кошаркаши Србије савладали су Француску са 105:88 у првом мечу турнира “Супер 4“ који се игра у аргентинској Кордоби.
Кошаркаши Србије (фото: StarSport) -
Кошаркаши Србије (фото: StarSport)

Ако се изузме почетак меча, Србија је одиграла фантастичну партију и на крају остварила више него убједљив тријумф над једним од фаворита за медаљу на предстојећим Олимпијским играма.

Французи су боље отворили дуел у "Орфео дому", имали 11 поена предности након пет минута, али је онда усљедио преокрет Србије.

Богдан Богдановић је погађао из свих позиција, а када су ушли Милош Теодосић и Никола Јокић, одбрана Француске није имала шансе. Руди Гобер и Борис Дијао одржавали су "Триколоре" у првом полувремену, а Србија се одлијепила почетком другог полувремена.

Тео је разиграо Милана Мачвана који је имао одличну ролу са 10 поена, Калинић је наставио, а Богдановић наставио да пуни кош ривала. Нандо де Коло успјешно је завршио неколико напада, не дозволивши тако да већ послије 30 минута екипа Венсана Колеа има заостатак већи од 20 поена.

У другом полувремену селекција Србије је додатно повећала предност и није дозвољавала ривалу да се примакне. Виђено је неколико неспортских фаулова у финишу, тријумф је могао да буде убједљивији, али је на крају утакмица завршена резултатом 105:88.

Најефикаснији појединац меча био је Богдановић са 29 поена, уз пет погођених тројки, Мирослав Радуљица постигао је 18, Никола Јокић 15, један више од Мачвана. Треба споменути и фантастичну игру капитена Теодосића који је са неколико бруталних асистенција разбио одбрану ривала.

Код Француза, који су били ослабљени неиграњем Тонија Паркера који је добио дијете, најбољи је био Руди Гобер са 16 поена, док је два мање додао Де Коло.

Немања Недовић из непознатих разлога није добио прилику, али се претпоставља да је у питању лакша повреда.

Послије "Триколора", екипа коју води селектор Александар Ђорђевић игра против Аргентинаца у недјељу од 2 сата послије поноћи, док је сљедећег дана дуел са Хрватском заказан за 23 сата по нашем времену.

Србија и Француска ће се састати у трећем колу олимпијског турнира у Рио де Жанеиру, 10. августа. Осим ове двије репрезентације, у групи А налазе се још Венецуела, САД, Кина и Аустралија.

Екипа Шпаније највећи је фаворит за прво мјесто у групи Б у којој ће играти против Аргентине, Бразила, Литваније, Хрватске и Нигерије.

Кошаркашки турнир на Олимпијским играма на програму је од 6. до 21. августа.