latinica  ћирилица
29/07/2016 |  22:13 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Иванић: Европске институције да натјерају Хрватску да гради мост

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је вечерас да очигледно постоји проблем са хрватске стране када је ријеч о изградњи моста преко Саве у Градишци и да то захтијева већи ангажман европских институција "које треба да натјерају своју чланицу да заврши тај посао".
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

Иванић је рекао да је мост преко Саве, који би требало да буде саграђен у Градишци, веома важан за цијелу БиХ и да су и српски и бошњачки политичари у БиХ инсистирали на његовој градњи.

Он је на јавној трибини ПДП-а у Крушкику код Градишке рекао да је општина Градишка стратешки важна за Републику Српску и БиХ и да заслужује много више пажње свих нивоа власти.

Потпредсједик ПДП-а Игор Црнадак, који је и министар иностраних послова БиХ, рекао је да је Хрватска тренутно пред изборима и да није реално очекивати да ће се питање почетка градње моста у Градишци ријешити у наредних мјесец и по дана.

"Након конституисања нове владе Храватске кренућемо у нову дипломатску офанзиву. Било је реалних и нереалних одгађања, али након нових студија утицаја на околину очекујемо коначни сигнал за почетак градње моста", истакао је Црнадак.

Он је нагласио да је за ПДП Градишка једна од стратешки најважнијих општина, да очекује одличан резулатат партије на локалнима изборима у Градишци и побједу заједничког кандидата Савеза за промјене за начелника општине Зорана Латиновића.

Латиновић је, поводом тврдњи лидера СНСД-а Милорада Додика и свог противкандидата Зорана Аџића да Градишка стагнира од 2012. године, изјавио да је у овом мандату локална власт отворила низ позитивних процеса по интерес грађана.

"Осим консолидације буџета и враћања великих кредитних обавеза, рађени су пројекти изградње путне инфрастуктуре, водовода и канализације, реконструкције топлане", рекао је Латиновић.

Он је додао да Градишка не траба да буде само транзитно мјесто и да је у наредном периоду у зони око будућег моста и царинског терминала планирана градња пословне зоне Лиман, која би требало да привуче инвеститоре и отвори радна мјеста.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а Градишка Милан Шврака рекао је да је јавна трибина ПДП-а у Крушкику, која је једна у низу трибина ове партије на подручју општине Градишка, прилика да грађани од најодговорнијих људи у институцијама БиХ, Републике Српске и општине чују став о актуелним питањима.

"Предизборна кампања није још почела, али је битно да до грађана дође истина онаква каква јесте. Грађани добро знају како живе и на нама није да их убјеђујемо да ли је то добро или лоше, али треба да о најважнији стварима чују из прве руке, поставе питања и добију одговоре", рекао је Шврака.