latinica  ћирилица
29/07/2016 |  17:32 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Пале: У августу почиње "Љетна сцена"

На Палама ће се први пут током августа одржати манифестација "Љетна сцена на Палама", која обједињује низ културних, спортских и туристичких догађаја који ће претходити прослави Дана општине и крсне славе Велике Госпојине, 28. августа.
Пале: "Љетна сцена" - Фото: СРНА
Пале: "Љетна сцена"Фото: СРНА

Члан Организационог одбора "Љетне сцене" Сњежана Мачар најавила је да ће се на манифестацији смјењивати изложбе слика, представе за дјецу и одрасле, рок концерти, вечери класичне музике, гусларско вече, вече изворне музике, књижевне вечери, презентације едукативних центара, анимације за најмлађе, концерти и дефилеи културно-умјетничких друштава, турнири у одбојци, кошарци и фудбалу, смотра и дефиле спортиста и спортских клубова, посјете туристичким дестинацијама...

"Ријеч је о манифестацији у којој учествују јавне институције, удружења, едукативни центри, предшколске установе, културно умјетничка друштва, спортски клубови и појединци, а свакако очекујемо и велику посјећеност грађана Пала и других општина", рекла је Мачарова на конференици за новинаре на Палама.

Она је истакла да је ова манифестација показатељ да када заједно и синхронизовано, под окриљем општине, бројна удружења грађана, спортски клубови, волонтери и ентузијасти уложе свој максимум у организационим активностима и када се уваже сугестије грађана, то представља савршену формулу за успјех.

Грађани Пала ће посредством медија, плаката, друштвених страница, званичне странице општине Пале бити обавијештени о терминима дешавања појединих догађаја.

Из Организационог одбора "Љетне сцене" кажу да манифестација почиње представом за најмлађе у извођењу Студентског позоришта Пале "Краљевски фестивал", те да ће у извођењу овог позоришта бити изведене и представе "Вечерас Нушић прича" и "Скадарлијска ноћ".

У оквиру књижевних вечери биће представљена књига "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића на којој ће, између осталих, говорити Горан Петронијевић, члан правног тима Караџића, генерал Миломир Савчић, савремени српски пјесник Радослав Милошевић и члан Удружења књижевника Србије и Црне Горе, те писци Мирослав Тохољ и Рајко Петров Ного.

Исте вечери биће додијељена и престижна књижевна награда "Аврамов штап" за 50 година плодоносног књижевног рада и 70 година живота Радована Караџића.

Планирано је и представљање књиге "Стазама српског рукописног насљеђа БиХ" Биљане Самарџић, која је настала као резултат ауторових вишегодишњих истраживања историје српског језика и писма у БиХ.

За љубитеље изворне музике организоване су вечери изворне музике, гусларско вече и концерт КУД-а Младост Пале, који ће ове године угостити шест друштава и изворних група које ће се грађанима Пала представити и у дефилеу.

Удружење љубитеља умјетности Пале "Уљуп" представиће изложбу слика умјетника Борка Мочевића, а биће представљена и изложба слика рукотворина и старина на породичном имању Босе и Хелмута Стефана у селу Јеловци, на којој ће се окупити 15 сликара из Србије.

Од 14. августа планирана су централна дешавања на отвореном - на бини код Саборног храма, на којој ће се представити Плесни студио "Орион", рок бендови и Основна музичка школа Пале.

Када су у питању спортски догађаји биће одржан кошаркашки "Граве куп", "Пикси куп" турнир у малом фудбалу на којем ће бити 2.000 учесника, те регионални турнир у женској одбојци.

Сви ови догађаји претходе прослави Дана и крсне славе општине Пале, 28. августа, Великој Госпојини.

За 27. август планирана је Свечана сједница Скупштине општине Пале, а исте вечери ће бити одржан концерт КУД-а "Младост" и дефиле учесника концерта.

На дан славе грађане Пала очекује велики концерт на отвореном Александре Радовић.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Бранка Спасојевић најавила је у оквиру "Љетне сцене" Дане љекобиља и бројне излете и планинарења за становнике и госте Пала.

Генерални покровитељ манифестације "Љетна сцена на Палама" је општина Пале.