latinica  ћирилица
27/07/2016 |  09:55 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Упозорења са снимка нису схваћена озбиљно

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да у БиХ нису озбиљно схваћена упозорења са снимка на интернету у којем се спаљује застава Србије уз развијену ратну заставу такозване Армије БиХ и рефрен "долазимо са свих страна, да згазимо твог душмана", а што се не може схватити другачије него као зов повратника са сиријског ратишта.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је рекао да је снимак могао бити сачињен у било којем параџемату који је одбио да буде инкорпориран у Исламску заједницу БиХ, а да држава, сем најава да ће затворити параџемате и парамесџиде, није учинила ништа.

Према његовим ријечима, брига о параџематима, регрутним центрима најпознатијих терористичких организација, Исламске државе и Ал каиде, у БиХ је пала на комуналну полицију.

- Упозорења да се држављани БиХ који су ратовали за терористичке организације враћају, јер су одустали од интернационализма и одлучили да за своје идеолошке циљеве ратују код куће, када процијене да је наступио погодан моменат, у БиХ нису схваћена озбиљно - истиче Ћеранић.

Према његовим ријечима, скоро свакодневно из европских држава долазе трагичне вијести о терористичким акцијама за које одговорност преузима такозвана Исламска држава, а како ће се убудуће понашати они који су њен барјак носили у Сирији, а по повратку у БиХ санкционишу се благо и без јасно дефинисане безбједносне политике, питање је на које нико од надлежних није понудио одговор.

Ћеранић каже да је Ал каида створила такозвану Исламску државу по узору на такозвану Ослободилачку војску Косова.

- Циљ је био свргавање Башара ел Асада, а како он није остварен, борци који су у Сирију пристигли из БиХ, плански и организовано враћају се кући. Иако постоји законодавни оквир који ратовање за стране паравојске третира као кривично дјело, иако се доносе стратегије за борбу против тероризма и образују тијела која треба да их спроводе, опасност од тероризма у БиХ и даље је свеприсутна - оцијенио је Ћеранић.

На друштвеним мрежама појавио се видео-снимак на којем су приказана двојица маскираних мушкараца у шуми гдје пале заставе Србије.