latinica  ћирилица
26/07/2016 |  20:42 ⇒ 20:42 | Аутор: klix.ba

Велико откриће испод храма Маја

Мексички археолози открили су древни водовод под једним од најважнијих храмова Маја у Мексику, објавили су у уторак научници.
Храм Маја (Фото: Thinkstock) -
Храм Маја (Фото: Thinkstock)

Девет канала дугих 17 метара откривено је под храмом из седмог вијека у мјесту Паленке у савезној држави Чијапас, који је на Листи свјетске културне баштине УНЕСКО, рекао је водитељ ископавања Арналдо Гонзалес Круз.

Компликовани водоводни систем повезивао је краља Кинича Јанаба Пакала, владара Паленке, и мајанског бога воде Чака, појаснио је Гонзалес.

Анализа хијероглифа из храма показала је да се можда односе на прољеће и представљају симболички пут подземних вода, који се налазио у откривеним каналима, каже.

Смјештен у држави Чијапас на југу Мексика, древни град Паленке једно је од најважнијих археолошких налазишта из доба Маја. Археолози су то мјесто почели да истражују радаром 2012, мислећи најприје да се ради о геолошкој аномалији.

"Одлучили смо то детаљније да анализирамо и откријемо да се ради о сложеном систему канала укопаних у стијену, тачно испод гробне коморе", рекао је Педро Санчез Нава, координатор у Националном институту за антропологију и историју.