latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:13 | Аутор: СРНА

Чепурин: Основ косовског проблема поштовање Резолуције 1244

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин рекао је у Косовској Митровици да је основ рјешења косовског проблема поштовање Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

"Важно је одржавати дијалог уз узајамно поштовање, а друга веома битна ставка је Споразум о заједници српских општина, који је договорен, али није реализован", рекао је Чепурин.

Он је истакао да косовска страна треба да се ангажује да се Споразум реализује да би српско становништво на Косову и Метохији било заштићено, преноси митровички Радио "Контакт плус".

Након тродневне посјете Косову и Метохији, Чепурин је положио вијенце на споменик "Бијелом анђелу" и споменик руском конзулу Григорију Степановичу Шчербину у Косовској Митровици.

"Желим да се захвалим градоначелницима, који су данас дошли, на спремности за састанак и размјену мишљења. Надам се да ћемо водити врло прагматичан разговор и размијенити утиске и мишљења о будућности. Битно је да се привреда очува, да становништво не одлази одавде, да ту остану да раде, живе и да се враћају на Косово", истакао је Чепурин.

Предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић захвалио је руском амбасадору за посјету и досљедност у поштовању и очувању Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

"Захваљујемо вам се што разумете положај српског народа на простору Косова и Метохије. Током разговора ћемо још једном исказати забринутост када је у питању формирање заједнице српских општина, која је кључна за опстанак српског народа. Овдашњи народ спреман је да све проблеме решава мирним путем, уз дијалог", рекао је Спирић.

Вијенце на споменик руском конзулу Шчербину положили су и градоначелник Сјеверне Митровице Горан Ракић, предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић и градоначелник општине Лепосавић Драган Јаблановић.

Чепурин је са својим домаћинима обишао и повратничко насеље Сунчана долина у општини Звечан.