latinica  ћирилица
23/07/2016 |  17:25 ⇒ 24/07/2016 | 08:17 | Аутор: РТРС

На згради некадашњег логора за Србе нема мјеста за Спомен плочу (ВИДЕО)

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић најавио да ће поново од сарајевских власти тражити дозволу за постављање спомен-плоче у бившој касарни "Виктор Бубањ", која је у рату била логор за Србе.
Виктор Бубањ - спомен плоча - Фото: РТРС
Виктор Бубањ - спомен плочаФото: РТРС

Данас је то сједиште Тужилаштва и Суда БиХ, који је због ратних злочина над српским цивилима на том мјесту, Рамиза Авдовића осудио на три, а Јулијана Николаја Винтилу на двије године затвора.

Локална власт у Сарајеву 2003. године грубо је спријечила српске логораше и званичнике да на мјесту страдања сарајевских Срба поставе спомен-плочу, која сада скупља прашину у подруму Електротехничког факултета у Лукавици.

Болна је истина да спомен-плоча , преврнута скупља прашину у влажном подруму, дијелећи тако судбину предмета ратних злочина над Србима у Тужилаштву и Суду БиХ.

Преврнута спомен- плоча за убијене и мучене српске цивиле у логору Виктор Бубањ

"Знам да се плоча још увијек налази на ЕТФ у Лукавици. Ја само могу однијети спомен плочу у канцеларију Савеза логораша Републике Српске, да стоји тамо ,а све остало је и на властима Републике Српске, да покушамо да алармирамо све да се та плоча постави тамо гдје јој је мјесто", каже Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

А мјесто јој је на капији или згради бивше касарне Виктор Бубањ у коју је ратна власт Алије Изетбеговића послала више од 5.000 Срба, углавном цивила, то је био само један од 126 логора за Србе у Сарајеву.

"Међу којима је било и дјеце и беба. Имамо тај доказ од Међународног комитета Црвеног крста који је регистровао те особе у касарни Виктор Бубањ", додаје Дукић.

Српским логорашима, 2003.године није дозвољено да поставе спомен-плочу и свијету посвједоче о 70 убијених Срба и патњама хиљада у логору Виктор Бубањ.

"Ево, у овој кући зла ја сам био. Стално ме изводили на испитивање и премлаћивање и овдје није било дана кад нисам батине примио", ријечи су бившег логораша Слободана Гутаља. 

Логор за Србе у касарни Виктор Бубањ

Највећа увреда за српске логораше била је претварање њиховог мучилишта у Суд и Тужилашто БиХ. Само они знају како им је данас тешко доћи по правду у зграду у којој су убијани и премлаћивани. А правда недостојна те ријечи, за убијање и тортуре у касарни Виктор Бубањ, на симболичне затворске казне осуђени један кувар и стражар. Није се истражило по чијем налогу је оформљен логор, ко је хапсио Србе у Виктору Бубњу.

"Покојни отац, звао се Јанко је био четири дана овдје кога су убили и избацили су га доле код димњака", каже Славица Сикима, кћерка убијеног Јанка Сикиме.

Стотине запослених готово свакодневно долазе на посао у Суд и Тужилаштво БиХ. Редовне и добре плате јаче су од нелагоде да раде у некадашњим ћелијама смрти за Србе, чије страдање смо заборавили као спомен плочу у подруму.