latinica  ћирилица
20/07/2016 |  12:18 ⇒ 12:24 | Аутор: Агенције

Је ли соба лондонског хотела "Клериџс" припадала Југославији?

У Черчиловој архиви, која садржи на милионе дигитализованих докумената, нема записа о овом догађају.
Карађорђевићи (фото: vijesti.me) -
Карађорђевићи (фото: vijesti.me)

о наредби Винстона Черчила, апартман 212 хотела "Клериџ'с" у Лондону постао је територија Југославије на један дан.

Овим чином, принц Александар II Карађорђевић рођен је на територији своје земље, пише Би-Би-Си.

Улазна врата апартмана постала су граница. Храна и остале потрепштине набављане су и припремане у једној земљи, а испоручиване у другој.

Прича о апартману 212 појављује се на и на званичном сајту краљевске породице Карађорђевић, сајту хотела и многим књигама. Са једним проблемом - не постоји доказ да се ово стварно десило.

У априлу 1941. године, током Другог свјетског рата, Њемачка и њени савезници напали су Југославију, па је краљ Петар II, тада 17-годишњак, напустио земљу са својом владом и отпутовао у Лондон, преко Атине, Јерусалима и Каира.

Краљ Петар и његова жена, краљица Александра, били су смјештени у једном од тада најмодернијих хотела "Клериџ'с". Четири године касније краљица Александра је затруднила.

Краљевски пар Карађорђевић желио је да се њихово прво дијете, и у њиховим очима - будући краљ или краљица Југославије, роди у земљи којом ће владати.

Тада британски премијер Винстон Черчил понудио је краљу Петру II да у Лондону направе мали дио Југославије, и дозволе будућем краљу (или краљици) да се роди "код куће".

У Черчиловој архиви, која садржи на милионе дигитализованих докумената, нема записа о овом догађају.

У Националној архиви такође нема трага. Једини запис у којем се помиње Југославија и лондонски хотел је писмо британском министарству иностраних послова, послато 23. јула 1945.

"Имам част да Вас обавијестим да је Њено височанство краљица Александра родила сина у Клериџ'с хотелу, те да се њена документа сада воде на адресу 41 Апр Гросвенор Стрит", наводи се у писму које је потписао др Д. Протитч.

У писму се не помиње Черчилов договор са југословенским краљем.

Из кабинета принца Александра Карађорђевића је саопштено да Черчилова понуда "највјероватније" датира из маја 1945, када се састао са Петром II.

Принц Александар се са породицом преселио у Београд 17. јула 2001. године.

"Живот сам почео као емигрант. Веома сам срећан што као породица можемо да се вратимо кући", казао је тада принц.