latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:39 ⇒ 18:44 | Аутор: Агенције

Да ли је кориштење алуминијумске фолије штетно за здравље?

У домаћинствима алуминијумска фолија често служи за паковање хране, а многи је користе и приликом печења.
Алуминијумска фолија (Фото: vesti-online.com) -
Алуминијумска фолија (Фото: vesti-online.com)

Неки научници тврде да је алуминијумска фолија штетнија него што се то до сада вјеровало, јер је мијешање алуминијума са храном током печења веће од дозвољеног. Није новост да материје, течности и гасови апсорбују више када су загријани него када су хладни, али Гада Басиони, научница са Универзитета у Каиру, тврди да је та количина већа од оне коју дозвољава Свјетска здравствена организација.

Дозвољен је унос 40 милиграма алуминијума, док порција меса печеног у фолији може садржавати и до 400 мг алуминијума. Храна која садржи парадајз сос и сок лимуна највише задржава алуминијум.

Друга истраживања су показала да већи унос алуминијума представља разлог за смањен раст можданих ћелија.

Истраживање показује да је алуминијум посебно штетан за људе с обољењем костију. Научници широм свијета покушавају пронаћи везу с високим нивоом алуминијума у мозгу пацијената који болују од Алцхајмерове болести. Повећан ниво алуминијума имају и особе које пате од остеопорозе и болести бубрега.

Ако се теорија египатске научнице покаже као исправа, људи ће морати да пронађу друге начине за паковање хране. Постоје многи материјали за замотавање који садрже алуминијум у себи, али његово мијешање с храном спречавају други метали.