latinica  ћирилица
15/07/2016 |  19:59 | Аутор: Б92

Глад: Препознајте лажну узбуну

Када желите да изгубите килограме и храните се здравије, важно је да препознате стварну глад и глад из навике, досаде и емоционалну глад.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Ево шест начина како да провјерите да ли сте стварно гладни или је посреди "лажна" глад.

ПОГЛЕДАЈТЕ НА САТ

Редовни оброци током дана помаже тијелу да одржи ниво шећера у крви и смањи глад. Ако сте јели прије 1-2 сата, велике су шансе да осјећате жудњу за храном умјесто стварне тјелесне глади. Умјесто сланих грицкалица или слатких залогаја, попијте чашу воде или направите зелени чај.

СЛУШАЈТЕ СВОЈ ЖЕЛУДАЦ

Завијање у желуцу јавља се током процеса пробаве, односно када се преостала храна потискује све дубље у цријевима. “Завијање" стога не указује увијек на глад и не морате одмах кренути према фрижидеру.
Причекајте неколико минута како бисте видјели да ли су неугодни звукови из цријева знак за глад или пробављање хране. Ако је прошло 2-4 сата од задњег оброка (зависно од количине поједене хране у претходном оброку), вјероватно вам тијело шаље поруку да треба храну.

ПРОВЈЕРИТЕ НИВО ЕНЕРГИЈЕ

Други начин да сазнате да ли сте гладни је да провјерите ниво енергије. Ако осјећате глад, безвољни сте и немате енергије, може бити да вам је потребан оброк пун храњивих материја који ће вас опскрбити енергијом и задовољити глад.

ПРИЧЕКАЈТЕ 15 МИНУТА

Када почнете да осјећате глад, не значи да имате тјелесну глад. Причекајте 15 минута како бисте схватили о каквој се глади ради. Глад која дође изненада, најчешће је емоционална глад и није повезана са стварном потребом за уношењем хране у организам.

Ако након 15 минута и даље осјећате глад, вјероватно се ради о тјелесној глади коју задовољите храњивим оброком. Али, ако након 15 минута престанете да осјећате жељу за храном, учинили сте добру ствар чекајући.

Исто правило важи и за вријеме оброка. Када осјетите да сте довољно појели, причекајте неколико минута како би информације о ситости дошле до мозга, умјесто да се преједате.

ШТА ЖЕЛИТЕ ДА ЈЕДЕТЕ

Ако осјетите изненадну глад и размишљате о тачно одређеној намирници (пица, чевапи, чоколада, кекс, сладолед) коју морате појести одмах у том тренутку, врло вјероватно се ради о емоционалној глади.

ОДРАДИТЕ "ВЕГЕ" ТЕСТ

Када осјетите глад, запитајте се да ли бисте били задовољни са оброком у облику поврћа попут кеља, спанаћа, карфиола и слично. Ако је одговор “ДА", онда сте заиста гладни (али то није правило). Међутим, ако вам се не свиђа такав оброк и мислите да се нећете њиме задовољити, онда вјероватно осјећате жудњу за одређеном храном.