latinica  ћирилица
14/07/2016 |  21:17 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Гојазност је опаснија за мушкарце него за жене

Посљедице прекомјерне тежине или гојазности опасније су за мушкарце него за жене јер дебљина упућује на постојање неких болести које се неријетко завршавају преурањеном смрћу, показало је највеће истраживање о повезаности гојазности и преурањене смрти чији су резултати објављени у часопису Ланцет.
Гојазност - Фото: илустрација
ГојазностФото: илустрација

Научници који су спровели студију кажу да разлози оваквог тренда нису у потпуности јасни, али подсјећају да истраживање потврђује раније податке по којима су гојазни мушкарци подложнији развоју дијабетеса, а код њих су евидентиране и виши нивои опасних масноћа у јетри, пише ББЦ.

Истраживање је показало да је уз пушење гојазност најчешћи узрок преурањене смрти у земљама Европе и Сјеверне Америке.

Ријеч је о досад највећој студији овог типа. Научници су прикупили податке из 189 ранијих студија спроведених широм свијета у којима су евидентиране информације о здрављу четири милиона људи, прецизира Ланцет.

У тренутку када су започели студију научници су се фокусирали на особе које нису никад биле пушачи нити им је дијагностикована нека хронична болест. Настојали су да искључе особе које су тежину изгубиле због прекомјерног пушења или као посљедицу хроничне болести.

Установили су да је опасност од преурањене смрти већа код особа с прекомјерном тежином, а већа повезаност гојазности и преурањене смрти примећена је код мушке популације. Установљено је да су гојазни мушкарци за 29 одсто у већој опасности од преурањене смрти, а то значи прије седамдесете године живота, у односу на оне нормалне тјелесне тежине код којих тај проценат износи 19 одсто.

Ризик од преурањене смрти за умјерено гојазне жене у Сјеверној Америци износи 14,6 одсто у односу на 11 одсто код жена нормалне тјелесне тежине.

"Пушење узрокује четвртину свих преурањених смрти у Европи и у Сјеверној Америци, а пушачи морају да буду свјесни чињенице да опасност од преурањене смрти могу смањити за 50 одсто ако престану да пуше", рекао је Ричард Пето, професор медицинске статистике и епидемиологије на Оксфордском универзитету. "Ипак, забрињава податак по којеме су прекомјерна тежина и гојазност у Европи и Сјеверној Америци генерално гледајући узрок сваке седме преурањене смрти у свијету", упозорио је.

Извор: Б92/Агенције