latinica  ћирилица
13/07/2016 |  10:04 ⇒ 10:08 | Аутор: Б92

Чудесна бића која живе на најдубљем мјесту на свијету (ВИДЕО)

Погледајте које животиње живе на мјесту, од ког не постоји ниједно дубље у било ком свјетском океану.
Чудесна бића морских дубина - Фото: Screenshot/YouTube
Чудесна бића морских дубинаФото: Screenshot/YouTube

Маријански ров једно је од најмистериознијих мјеста у свим океанима наше планете. "Ожиљак" на Земљиној кори у облику полумјесеца налази се на дубини од готово 11 километара, на мјесту гдје се пацифичка тектонска плоча подвлачи под филипинску плочу. Будући да се ради о најдубљој тачки у свим свјетским океанима, научницима је посебно занимљива због своје геологије, али и биологије.

У априлу ове године према Маријанском рову кренуо је амерички истраживачки брод Океанос Еxплорер, који је опремљен сонаром који генерише слике морског дна врло високе резолуције. Кад посада брода уочи неко занимљиво подручје, користи софистициране сонде којима се управља с површине како би изблиза снимила хидротермалне отворе или занимљива жива бића која обитавају око њих.

Океанос Еxплорер посљедња три месеца је детаљно проучавао геологију Маријанског рова, а међу фасцинантним стварима које је открио су станишта риба које живе на дну, као и корали које живе на огромним дубинама.

Ипак, широј јавности су најзанимљивије снимке живих бића које обитавају у дубинама Маријанског рова, од којих су готово сва први пут виђена. Тако су сонде Океанос Еxплорера успјеле да сниме нове врсте медуза, фасцинантну провидно-бијелу хоботницу и морски сунђер величине комбија.

Каква су све чудесна бића открила сонде Океанос Еxплорера, погледајте у снимцима испод.