latinica  ћирилица
12/07/2016 |  10:41 ⇒ 12:13 | Аутор: Агенције

Револуционарни резултати у борби против сиде

Након 15-годишњег интензивног истраживања, научни тим из Аустрије успио је, према писању овдашње штампе, да направи прави продор у борби против сиде.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Ријеч је о истраживању које су спровели Томас Секерес, предсједник Љекарске коморе Беча и фармацеут Валтер Јегер који кажу да су пронашли потенцијално средство против овог тешког обољења имуног система.

Резултати њиховог истраживања биће, како се најављује, ускоро јавно представљени и дају наду оболелима.

- Иза нас је 15 година тешког истраживачког рада, пун успона и падова, али увијек уз нову наду. Сада смо задовољни и можемо изаћи у јавност са нашим истраживачким резултатима - рекао је Валтер са факултета за клиничку фармацију и дијагностику Бечког универзитета.

Кључна ријеч у методи два бечка научника је Ресвератрол. Ради се о природном састојку који се налази у кори грожђа, који овој биљки помаже у одбрани од бактерија и гливица. Из обје супстанце и вјештачки развијеног сличног хемијског споја под научним именом "3,3","4,4","5,5", скраћено М8, су Секерес и Јегер развили један лијек који спречава раст ХИВ вируса, чак га и зауставља.

- Доказали смо на хуманим ћелијама и ако је тамо дјеловало онда можемо започети процес лијечења људи са ХИВ вирусом - увјерени су бечки научници.