latinica  ћирилица
11/07/2016 |  08:39 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Инсталација у Сарајеву - инсталација мржње

На дан када се у Републици Српској обиљежава страдање преко 3200 Срба, који су током протеклог рата убијени у околини Сребренице и Братунца, у центру Сарајева постављена је инсталација која Српску приказује као масовну гробницу.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Унутар инсталације, која има облик Републике Српске, налазе се комади похабане одјеће и обуће, кости, дјечија лутка. Порука је више него јасна – ради се о творевини насталој на геноциду и која је, као таква, неодржива. Креатор ове увредљиве и срамотне инсталације, Нихад Аличковић, који се у јавности представља као вођа "АнтиДејтон групе" за сарајевске медије изјавио је  како је инсталација "постављена поводом годишњице геноцида почињеног над становницима Сребренице, која се обиљежава 11. јула", и да је имао намјеру да "истину и чињенице изнесе на улицу људима пред очи, да виде како изгледају масовне гробнице, на чему лежи РС". Масовна гробница, како је истакао, направљена је у границама Републике Српске, уз постављену таблу на којој је исписано "Добродошли у Републику Српску".

Поменута "АнтиДејтон група" често се спомиње у медијима, али искључиво у контексту догађаја који су узнемирили јавност. Тако београдски лист "Ало", након напада на премијера Вучића у Поточарима, пише да су "безбедносне службе дошле до податка да је поред навијачких група и припадника јединица војске БиХ, један од главних организатора атентата на премијера Александра Вучића у Сребреници неформална група "АнтиДејтон", која делује на простору Федерације БиХ. Циљ ове групе, како јој само име каже, рушење је Дејтонског споразума и стварање унитарне Босне и Херцеговине."

У истом контексту бањалучки дневни лист "Прес" пише како "постоје индиције да је вођа ове групе (АнтиДејтон група –нп. аутора) Нихад Аличковић, човјек који је први бацио патику на Вучића и тако изазвао реакцију осталих окупљених". 

Аличковић се неизоставно спомиње и у контексту других, сличних догађаја. Тако се, поводом насилних протеста из фебруара 2014. године, када је запаљено неколико зграда кантоналних влада, а у Сарајеву зграда Предсједништва БиХ, Аличковић спомиње као један од вођа протеста у Сарајеву: "Ако треба запалити владу, запалићемо је. Једном смо је направили, опет ћемо", изјавио је Аличковић приликом протеста ипред зграде кантоналне Владе. Приликом протеста у Тузли изјавио је да је небитно што је протест испао тако радикалан, јер власт треба да схвати да грађани не могу више да трпе терор који се спроводи над њима. "Ми силу доживљавамо од њих, сила се спроводи над нама. Они једноставно траже силу од стране грађана, да се узврати на такав начин, јер другачије очигледно не може".

Сарајевски недјељник "Слободна Босна" поводом ових догађаја пише да је "полицијска истрага открила да су рушилачки поход у Сарајеву предводили вођа "Антидејтон групе" Нихад Аличковић и вођа навијача "Жељезничара" Елдин Битићи звани Тица" Аличковић је био међу првима који су се окупили испред зграде Парламента БиХ приликом протеста везаних за доношење јединственог матичног броја у јулу 2013. године, којом приликом парламентарцима није био дозвољен излазак из зграде парламента. Ал џазира је извијестила како је "полиција прво саслушала Нихада Аличковића, једног од организатора протеста испред зграде Парламента БиХ. Аличковић је позив за саслушање добио у својству свједока, а у записнику о саслушању наведен је као осумњичени." 

Зашто су званични органи оваквом Нихаду Аличковићу дали одобрење да своју инсталацију постави у центру Сарајева? Шта је циљ Аличковићевог перформанса, ако не стварање нетолерантне атмосфере и подизање националних тензија у БиХ? Коме је то у интересу? 

Из Републике Српске овим поводом оштро су реаговали предсједник Републике, предсједник Народне скупштине Српске, на Дневнику 2 РТРС прилог о Аличковићевој инсталацији био је међу првима, о њему се говорило и на бањалучкој Алтернативној телевизији. 

Извор: pravda.rs