latinica  ћирилица
11/07/2016 |  08:27 | Аутор: Агенције

Осам симптома због којих одмах морате код доктора

Ријетко ко воли да одлази код доктора, али некад је то заиста неопходно.

Представљамо вам осам симптома који треба да буду знак да је вријеме за посјету дому здравља:

1. Губите килограме, а нисте на дијети

Ако нагло смршате пет до 10 килограма или изгубите више од пет одсто своје тежине у року од шест мјесеци, посјетите доктора јер то може бити знак да нешто није у реду са вашим здрављем.

Хормонални поремећај, хипертиреоза, дијабетес и многе друге озбиљне болести могу бити узрок необјашњивог губитка килограма.

2. Дуготрајан бол у стомаку

Бол у стомаку може бити изазван разним факторима. Ако бол траје без престанка три или више дана или ако је праћен мучнином и повраћањем, вријеме је за посјету доктору.

3. Не можете да дођете до ваздуха

Нормално је да сте задихани послије физичке активности, тежег напора, наглих промјена температура, доласка на вишу надморску висину или у сличним ситуацијама.

Међутим, ако не можете да дођете до ваздуха ни током мировања или ако је тај непријатни осјећај праћен било каквим боловима или видљивим симптомима попут отицања, обавезно идите код доктора.

4. Висока температура.

Температуре су обично знак да се ваше тијело бори против неке инфекције или се у тијелу догађа неки упални процес. Доктора морате посјетити ако температура не престаје након три дана, ако је виша од 38 степени или попраћена осипом, главобољама и боловима у врату.

5. Тамна столица

Због конзумације одређеног црвеног и зеленог воћа или поврћа столица може бити тамна, па не треба да изазива забринутост, уколико сте у протеклих 24 сата јели цвеклу, спанаћ, купине, боровнице или узимате суплементе гвожђа.

Међутим, ако нисте уносили намирнице или лијекове који мијењају боју столице, а она је изразито црвена или тамна обавезно отиђите код доктора јер то може бити знак крварења у органима за варење или чира на желуцу.

6. Не можете да утолите жеђ

Ако је ваша неутољива жеђ праћена отоцима на тијелу, то је знак да ваши бубрези не раде како треба. Људи који имају повишен шећер у крви више уринирају па онда имају и већу потребу за течношћу, а константна жеђ један је од највећих симптома дијабетеса.

7. Бол у мишићима

Очекујте је након тежих физичких активности или вјежбања, али ако се појављује у тренуцима када нисте активни или нисте имали неки тежи физички напор онда је вријеме за одлазак у дом здравља. Необјашњиви бол у мишићима може бити знак неког унутрашњег упалног процеса или аутоимуне болести.

8. Горушица

Повремена горушица након теже и јако зачињене хране или веће количине алкохола сасвим је нормална појава. Међутим, обавезно посјетите доктора ако се горушица појављује свакодневно, независно од тога шта и колико сте јели и ако због тога често узимате таблете за регулацију желудачне киселине.