latinica  ћирилица
07/07/2016 |  19:52 | Аутор: Б92

Намирнице које морате да баците након истека рока трајања

Колико сте пута били у радњи, купили неку намирницу, заборавили на њу и видјели је у фрижидеру након неколико недјеља, не знајући да ли је добро користити је или не. Неке од њих могу бити јако опасне, уколико се употребљавају након истека рока трајања.
Фрижидер (илустрација) -
Фрижидер (илустрација)

Риба и шкољке

Ове намирнице обавезно треба да се чувају у фрижидеру и припреме што прије, јер се брзо кваре. Свјежину рибе провјерите тако што ћете је дотаћи прстима и обратити пажњу на удубљења. Уколико месо рибе остане удубљено и кад помјерите прст, значи да није свјежа. Осим тога, обратите пажњу и на очи. Не смију да буду мутне ни удубљене, јер је то такође знак да риба није свјежа. Важно је водити рачуна и о шкргама. Оне треба да буду црвене или ружичасте и без трагова слузи. Мирис је још једна ствар која указује на свјежину рибе. Уколико је он ужегао или киселкаст, а не можете да осјетите ни мирис мора, риба није свјежа.

Месо

Код меса се обавезно морате придржавати рока трајања, а посебну пажњу обратите на његов изглед. Уколико је месо попримило смеђи тон, а има и непријатан мирис и трагове ружичасте слузи, покварило се и одмах га баците.

Мекани сиреви

Тврди и полутврди сиреви трају знатно дуже од полумеканих и меканих сирева, који у свом саставу имају висок удио воде. Наиме, након истека рока трајања у таквим се сиревима стварају бактерије које су лоше за организам.

Сухомеснати производи и месне прерађевине

У сухомеснатим се производима и месним прерађевинама може пронаћи бактерија листерија, која изазива тровање храном и заразну болест листериозу, која може да створи велике здравствене проблеме. Зато је важно пратити рок трајања оваквих производа и ријешити их се чим он истекне.

Јаја

Јаја се, према правилу, од куповине могу користити максимално тридесет дана, али то правило је веома упитно, јер не знамо кад су она доспјела на полице радњи. Зато се послужите врло једноставним и ефикасним триком. Уроните јаје у посуду с водом, уколико потоне на дно посуде - свјеже је, уколико почне да се нагиње ка површини, значи да је старо неколико дана, али још је увијек спремно за употребу. Оно које је у потпуности испливало на површину, покварено је и треба да га се што прије ријешите. Осим тога, обратите пажњу и на мирис. Уколико јаја након што их разбијете или скувате шире непријатан мирис, немојте их конзумирати, него их баците.