latinica  ћирилица
01/07/2016 |  20:35 | Аутор: novosti.rs

Велика улога малих тромбоцита

Производњу крвних плочица регулише хормон тромбопоетин, који се ствара углавном у јетри, мање у бубрезима. Нормалан број је 150.000 до 450.000 тромбоцита, двије трећине је у крви, а трећина у слезини.
Испитивања - Фото: Screenshot
ИспитивањаФото: Screenshot

Колико свако од нас размишља о тромбоцитима када се посјече, прокрвари на нос или на неком другом мјесту? Тромбоцити или крвне плочице су кључне за заустављање крварења. Уколико не функционишу како треба или их нема довољно у крви, развија се склоност ка крварењу, које може озбиљно да угрози живот, а у таквој ситуацији неопходна је трансфузија.

Шта су тромбоцити и колико су важни за организам, објашњава хематолог професор др Љиљана Тукић, која је донедавно била начелник Клинике за хематологију Војномедицинске академије у Србији:

- Тромбоцити су мале дискоидне ћелије крви које стварају мегакариоцити, ћелије костне сржи. Производња је регулисана хормоном тромбопоетином који се углавном ствара у јетри и мање у бубрезима. Нормалан број тромбоцита у крви је од 150.000 до 450.000, при чему двије трећине циркулише крвљу, док се једна трећина налази у слезини. Живе од седам до десет дана. Остареле тромбоците разграђује слезина, а замјењују их новопроизведени. Ови процеси се одвијају континуирано.

Која је њихова улога?

- Њихова главна улога је учествовање у процесу згрушавања крви. То су најзначајније ћелије у систему хемостазе, односно заустављања крварења. Функција им је да се залепе на зид повређеног крвног суда и омогуће стварање такозваног примарног угрушка, односно тромба. На тај начин обезбјеђују механичку заштиту повријеђеном крвном суду и заустављају крварење на мјесту повреде. У току овог примарног процеса хемостазе, мијења се структура, садржај и облик тромбоцита. Истовремено долази до активирања фактора коагулације, активира се такозвана "коагулациона каскада", што за посљедицу има стварање фибрина и формирање стабилног угрушка у фибринској мрежици. Овај процес је секундарна хемостаза и обезбјеђује дефинитивно заустављање крварења. Истовремено, активира се фибринолитички систем, који најприје ограничава раст тромба, а потом долази до поступне разградње, чиме се омогућава нормалан проток крви, али и обнављање повријеђеног зида крвног суда и околних ткива. Заправо, систем хемостазе је изузетно сложен. Истовремено обезбјеђује одржавање крви у течном стању у крвним судовима, а угрушак на мјесту оштећења зида крвног суда. Улога хемостатског система је од виталног значаја за организам.

Шта се дешава ако број тромбоцита није идеалан?

- Осцилације у броју могу да се јаве у различитим физиолошким стањима. Мањи пад за вријеме менструалног циклуса или трудноће, а пораст код упала, као одговор на инфламаторне цитокине, међућелијске посреднике у запаљенској болести. Међутим, абнормалан број тромбоцита сусреће се најчешће код обољења тромбоцитне лозе. Зависно од врсте болести, може да се јави тромбоцитемија или тромбоцитоза. Уколико нема довољно тромбоцита јавља се тромбоцитопенија.

Шта је тромбоцитопенија?

- Смањење броја тромбоцита у периферној крви испод нормалних вриједности. То ремети њихову улогу у хемостази и испољава склоност ка крварењу. Обично се тежина тромбоцитопеније одређује према степену смањења тромбоцита. Лијечење је неопходно код тешких облика, када тромбоцити падну испод 30.000. Трансфузија тромбоцита се примјењује када падну испод 20.000, а некада и превентивно.

Како се манифестује?

- Тромбоцитопенија се манифестује кожно-слузничним крварењем, спонтаним, умноженим, тачкастим, познатим као петехије. На кожи се јављају и модрице, односно хематоми различите величине. Код слузница је крварење обично из носа или десни, ријеђе из мокраћних путева и цријева. Понекад може да се јави обилно, дуготрајно крварење послије трауме, као што су хируршке интервенције. У сваком случају, што је број тромбоцита нижи, крварење је јаче, а може да се јави из желуца или у мозгу. Живот болесника у оваквом стању је угрожен, због чега је обавезна трансфузија тромбоцита.

Који је узрок настанка тромбоцитопеније?

- Узроци су бројни, један од најчешћих је смањено стварање тромбоцита због оштећења костне сржи лијековима, хемикалијама, вирусима, цитостатицима. Костна срж може да буде онеспособљена за производњу крвних плочица и због малигних тумора, леукемије, лимфома.