latinica  ћирилица
01/07/2016 |  15:17 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

"Златна сова" рукопису Анђелка Анушића "Гласови са границе"

Прву награду на конкурсу за најбољи необјављени роман, „Златна сова“ Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево за 2016. добио је рукопис „Гласови са границе“ аутора Анђелка Анушића. Друга награда додијељена је рукопису „Хомољски Дилинџер“ аутора Милана Јанковића. Трећа награда припала је аутору Војиславу Тодоровићу за рукопис „Чудовиште из Савског језера“.
Златна сова -
Златна сова

Жири је у образложењу навео да је роман „Гласови са границе“ Анђелка Анушића роман у роману о, Републици Српској Крајини, о Бљеску и Олуји, о расијању и нестајању, који отвара тек начету, велику књижевну тему и који естетски апсорбује и синтетише тај просторно-временски захват у српској књижевности.

Роман Милана Јанковића „Хомољски Дилинџер“ бави се темом „закашњеле“ хајдучије у, уочи и након „Првога рата“ кроз лик хомољског одметника Ивана Бабејића.

У роману Војислава Тодоровића „Чудовиште из Савског језера“, према ријечима жирија, разобличавају се, комичним средствима два доминирајућа феномена нашег времена: виртуелну медијску стварност и мистификаторски однос према свијету.

На конкурс „Златна сова“ ове је године пристигло 40 рукописа. Свечано уручење награда биће организовано 4. септембра, а прва званична промоција награђених романа биће одржана на Бањалучком сајму књиге.