latinica  ћирилица
29/06/2016 |  21:21 | Аутор: РТРС

Угашен прошлогодишњи финалиста Лиге Европе

Украјински прволигаш Дњепар из Дњепропетровска од данас више не постоји?!
Фудбал - Фото: илустрација
ФудбалФото: илустрација

Према ономе што је пренијела украјинска агенција Интерфакс, бизнисмен Ихор Коломојски одбио је да плати дугове овог клуба и ријешио је да га угаси.

"Наш Дњепар је готов. Нико више ништа неће да плати. Клуб и тим више не постоје. Међутим, Дњепар Арена, велелепни стадион неће бити празна јер постоји могућност да други тим дође да игра утакмице овдје, Волин (Лутск) или Нафтовик (Охтурка). Постоји идеја да се оснује нови клуб уколико приватници из овог региона буду то жељели, али је то тек у разматрању“, пренијела је агенција наводе Коломојског.

Према наводима на сајту, правни заступници Дњепра траже међу политичарима и локалним бизнисменима инвеститора који би уложио паре у нову екипу која би се такмичила у нижем рангу украјинског фудбала.

Из клуба су, у међувремену, поручили да имају финансијске проблеме, али да се неће угасити, како су то неки медији пренијели.

"Нажалост, данас је лако раширити дезинформације. Нисам сигуран да је наш предсједник правилно цитиран, нити знам шта се догађа. Знам само неке ствари: да клуб још постоји, да се екипа спрема за нову сезону. Истина, имамо проблеме, али ћемо се потрудити да их пребродимо", истакао је генерални директор Андреј Стетстенко.

Дњепар је основан прије равно 98 година, а у управо завршеној сезони у Украјини био је трећепласирани иза Динама и Шахтјора. Никада нису били шампиони Украјине, стизали су само до другог мјеста, али су два пута били прваци СССР-а (1983, 1988. године).

Највећи успјех у клупској историји остварили су прошле сезоне када су се пласирали у финале Лиге Европе гдје су поражени од Севиље са 3:2.

Такође, Дњепар је остао у лијепом сјећању и навијачима Партизана након што су их црно-бијели елиминисали у Лиги Европе у сезони 2004/05.

(Mozzartsport.com)