latinica  ћирилица
29/06/2016 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Орешковић: Наш став се није промијенио, услови остају исти

Премијер техничке владе Хрватске, Тихомир Орешковић, изјавио је на маргинама састанка лидера ЕУ у Бриселу да се став Хрватске када је у питању отварање поглавља 23 у приступним преговорима са Србијом, није промијенио.

Упитан да ли ће Хрватска дати своју сагласност, Орешковић, каже да не зна да ли ће до краја ове недјеље бити могуће отворити нова поглавља у преговорима са Србијом.

“Наш став се ту ништа није промијенио. Ми тражимо да Србија има исте услове које су имале и Хрватска и друге члнице ЕУ. То су у принципу три основна услова која смо ми тражили: да Србија не буде “мали Хаг“, питање мањина и сарадња са судом у Хагу“, изјавио је технички премијер Хрватске.

Тихомир Орешковић додаје да те услове Србије није поставила само Хрватска, већ и неке друге чланице ЕУ.

Холандско предсједавање ЕУ раније је навело да још нема непоходног консензуса свих 28 држава чланица ЕУ око нацрта заједничке европске преговарачке позиције потребне за отварање поглавља 23 у приступним преговорима са Србијом.

Иако је Холандија планирала да током свог предсједавања Унијом, које се завршава сутра (30. јуна), отвори поглавља 23 и 24 са Србјом, незванично су објаснили да консензуса нема због двије земље, од којих једна има суштинске замерке, а друге техничке проблеме око давања сагласности на отварање нових поглавља са Србијом.

Пред сутрашњи састанака амбасадора земаља чланица ЕУ (COREPER) у Бриселу и даље је непознато да ли ће британска служба за спољне послове доставити одобрење свом представнику да да “зелено свјетло“ на нацрт преговарачке позиције за поглавље 23 у преговорима са Србијом.