latinica  ћирилица
29/06/2016 |  19:37 ⇒ 30/06/2016 | 07:29 | Аутор: РТРС

Хоће ли БиХ сутра објавити резултате пописа? (ВИДЕО)

Сутра би требало да буду објављени парцијални резултате пописа становништва, које Република Српска неће признати. Уочи објаве пробудили су се српски предствници у институцијама БиХ.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Младен Босић данас је упутио апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности одлуке Влеимира Јукића о попису.

Из Уставног суда стиже потврда да је апелација запримљена, али да је сљедећа редовна сједница Уставног суда крајем септембра. Не знају када ће суд бити у могућности и да се изјасни о захтјеву за суспендовањем примјене одлуке и одгађањем објава резултата пописа.

Из тзв. Савеза за промјене, дан уочи објаве парцијалних резултата, још једна иницијатива.

Тзв. Савез за промјене данас је захтјевао да се одржи хитна сједница оба дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој би објава пописних резултата била пролонгирана до 30. новембра.

Ако су са коалицијоним партнерима из Федерације постигли договор, клуб СНСД-а, кажу, одмах ће се одазвати.

Истовремено из Републичког завода за статистику опомињу да је процес валидације за који је предвиђено више мјесеци, Агенција за статистику БиХ преломила преко кољена и окончала посао за непуних 10 дана.

Из Завода за статистику Српске упозорен је и директор агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, али и ЕВРОСТАТ, јер према ријечима директорке Завода за статистику Српске Радмиле Чичковић валидација, која је неиоходан корак рађена је на незаконит начин.

"Оно што је од стране радних група нама достављено јесте да нису рађене ни интерне ни екстерне валидације, сиромашне су или уопште нису рађене на законит начин", каже Чичковићева.

Да је струка пала не кољена под притиском политике упозоравају и српски кадрови у Агенцији за статистику ,уз упозорење да су резултати пописа лажни и статистички неупотребљиви.

"Кроз овакав начин обраде података пописне грађе добићемо незаконите и нетачне податке пописа који нам неће користити, нити бити референтни, ни за редовна планирања унутар БиХ, ни за ЕУ интеграције", изјавио је Миљан Попић, замјеник директора Агенције за статистику БиХ.

У Савезу за промјене сматрају да сазивање заједничке сједнице оба дома БХ парламента није закашњела реакција.

"Наравно да има времена јер Јукић не може све податке објавити у четвртак, продужењем рока може се промјенити методологија па да се остатак података објави у складу са новом", сматра Александра Пандуревић, шеф клуба СДС у Представничком дому БиХ.

Пандуревићева заборавља да Закон о попису не предвиђа парцијалну објаву података, а и на питање хоће ли бити сагласности за засједање два парламентарна дома одговор не зна. Клуб СНСД-а ће се одазвати, али уколико за то постоје разлози.

"Спремни смо одмах да се одазовемо уколико је постигнута сагласност два колегијума и ако је Савез за промјене обезбједио парламентарну већину", каже Лазар Продановић посланик СНСД у Представничком дому БиХ.

Јукић срља у ново кршење закона, бјежећи од притусака Тужолаштва БиХ сада ће по свему судећи објавити парцијалне резултате, што такође Законом о попису није омогућено. И шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ амбасадор Џонатан Мур упозорава да нити један резултат било каквог пописа не може оправдати дискриминацију.