latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:42 ⇒ 30/06/2016 | 08:14 | Аутор: СРНА

Црна Гора сутра отвара поглавља 12 и 13

Црна Гора ће сутра на Међувладиној конференцији у Бриселу отворити преговоре са ЕУ у поглављима 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор и 13 - Рибарство.

Државну делегацију Црне Горе на Међувладиној конференцији ће предводити главни преговарач Црне Горе са ЕУ Александар Андрија Пејовић.

Како је саопштено из Министарства спољних послова и европских интеграција, циљ политике ЕУ у 12. поглављу је обезбјеђење високог нивоа јавног здравља, здравља животиња, добробити животиња и здравља биљака с циљем пружања најбољег квалитета производа грађанима.

"Ово поглавље, стога, обухвата прописе, стандарде и мјере који се односе на цијели ланац производње који се одвија под адекватним надзором надлежног органа, од обраде и дистрибуције хране до потрошача", појашњава се у саопштењу.

Наводи се да је поглавље 13 регулисано Заједничком политиком рибарства ЕУ и обухвата питања искориштавања и управљања рибљим богатствима, политику надзора и контроле, као и међународну сарадњу у рибарству.

"Циљ ове политике је да на европском нивоу осигура дугорочно одрживо кориштење живих богатстава мора. Чланством у ЕУ Црна Гора ће добити директан приступ јединственом тржишту ЕУ, једном од највећих свјетских увозника производа рибарства", објашњава се у саопштењу.