latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:21 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Брчко дистрикт добија скупљу струју од Електропривреде БиХ (ВИДЕО)

Хоће ли друго полугодиште у дистрикту Брчко потрошачи струју плаћати 23 % скупље, јер ће се, умјесто јефтинијом струјом из Српске, до краја године - снабдијевати скупљом из Федерације.
Брчко Дистрикт - Фото: РТРС
Брчко ДистриктФото: РТРС

Драстично поскупљење , у средини године, за Брчаке је нови удар на кућне буџете.

Према арбитражној одлуци, двије електропривреде дужне су да равномјерно снабдијевају потрошаче у дистрикту Брчко . Међутим, проблем је што власт Брчког питање трајног начина снабдијевања никада није ријешила. Република Српска, и мимо важећег договора, продужавала је снабдијевање јефтинијом струјом, и тако Брчком поклањала огромни новац. 

Уговор између дистрикта Брчко и Електропривреде Републике Српске о снабдијевању струјом, по тарифама које важе у РС, истиче сутра у поноћ. Брчаци су струју плаћали за 23% мање у односу на Федерацију. На нови тендер, Електропривреда Републике Српске није се пријавила.

"Ове године, што због пораста конзуменатаа у Републици Српској, што због планираних ремоната, немамо довољно енергије за другу половину године, за Дистрихт Брчко. Ми смо испоштовали нашу обавезу, и снабдијевали потрошаче као у Републици Српској", изјавио је Максим Скоко, извршни директор за техничка питања Електропривреде РС.

Од петка ујутро, нови снабдјевач је Електропривреда БиХ, али није извјесно ко ће платити цех за веће рачуне.

Скупштина и Влада Дистрикта од Комуналног предузећа траже да повуче захтјев Државној регулаторној комисији, за повећање цијене струје.

Дође ли до поскупљења, од Комуналног предузећа, које наводно има нераспоређених 13 милиона марака, траже да покрива разлику цијене струје од 2,7 милиона марака, за пола године.

"Такође смо обавезали Комунално предузеће да обавијести Владу и Скупштину Дистрикта, најмање 60 дана о евентуалном поскупљењу, да се не би десило ово што се десило", рекао је Ђорђа Којић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ.

Анто Домић градоначелник Брчко дистрикта БиХ каже: "На темељу полуинформација расправљамо, јер Комунално није хтјело показати понуде које има за набавку електричне енергије до краја године нити је доставило израчуне до краја године".

Из опозиционих редова другачије мишљење.

Ово је представа за народ, да мисли да о њему неко размишља, фарса од које нема користи", изјавио је независни посланик Аднан Драпић.

Од Електропривреде и Републике Српске, на основу уговора претходних година, Брчко је инкасирало вишемилионске износе. Зашто није нађено трајно рјешење, одговорна је власт Брчког.

"Влада Републике Српске је донирала, за разлику у цијени, 24 милина марака. Нико до сада у Брчко није уложио толико новца, ниједна међународна инситуција", каже Петар Ђокић министар индустрије, енергетике и рударства РС.

Уговор са новим снабдјевачем потписан је прије шест дана. Полугодишње рјешење мора бити нађено у кратком року, а брчанска власт има довољно времена да од наредне године проблем дугорочно ријеши.