latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:09 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Турска броји жртве, осуде напада из цијелог свијета (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин, у телефонском разговору с предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, најавио је обнављање трговинско-економских веза и заједничку борбу против тероризма.

Путин је Ердогану изразио саучешће за страдале у терористичком нападу на аеродрому у Истанбулу. Телеграме саучешћа упутили су и предсједник РС Милорад Додик, Народне скупштине Недељко Чубриловић и Владе Жељка Цвијановић. 

Турска је прогласила Дан жалости послије троструког самоубилачког бомбашког напада на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу , у ком је најмање 41 особа погинула, а 239 рањено.

Хенк де Јагер држављанин Холандије каже:"Не бојим се сада, али синоћ је било ужасно. Таман сам прошао контролу пасоша, када је нешто пукло. У сљедећем тренутку сам видио бомбаша самоубицу како активира експлозив.”

Нилофар, држављанка Ирана свједочи, :"Мој супруг је пошао да провјери можемо ли сићи покретним степеницама и у том моменту крај њега је на степеницама прошао човјек који је минут касније раскопчао кошуљу и активирао експлозив."

У нападу су погинула 23 турска и 13 страних држављана.

"Међу њима је највише држављана Саудијске Арабије, Либана и Палестине, што наводи да су то људи који су били за вријеме Рамазана у Истанбулу", каже за РТРС Јушко Бојаџић.

Неидентификовано је 10 страних држављана. Још нема потврде да ли међу њима има држављана БиХ и Србије.

"У сталном смо контакту. Има неколико људи без докумената па чекамо да провјеримо о коме је ријеч", изјавио је Ади Дурмић, конзул БиХ у Турској.

Међународни аеродром "Ататурк"отворен је и ваздушни саобраћај нормализован. Свјетски званичници осудили су терористички напад уз поруку да је вријеме да се свијет уједини у борби против ове пошасти.

"Моје мисли су уз породице жртава и жртве напада у Истанбулу. Десетине жртава је однио варварски терористички чин и с обзиром на то да је и Белгија била жртва терористичких напада, знам како се народ осјећа", изјавио је белгијски премијер Шарл Мишел.

За сада нико није преузео одговорност за напад, а турски премијер изјавио је како постоје сумње да су то учинили терористи тзв."Исламске државе".

Ово је 11. терористички напад у Турској за годину дана, а до сад су погинуле 242 особе. 

Објављена фотографија наводног терористе из Истанбула

Припадници Управе за борбу против тероризма Турске објавили су фотографију једног од, наводних, терориста синоћњег напада у Истанбулу, саопштио је лист „Хуријет“. Фотографију је снимила једна од камера на аеродрому. Терористу су препознали по обући.

Извршен је и претрес двије куће у којима је полиција одузела велики број шифрованих докумената, повезаних са организацијом, као и различите дигиталне материјале. Сви докази ће бити пажљиво анализирани.

Агенција „Доган“ је саопштила да су истражитељи на мјесту терористичког напада на међународном аеродрому у Истанбулу открили двије неексплодиране гранате, од којих једну у торби самоубице.