latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:08 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Морска вода на Црногорском приморју прве категорије

Морска вода на Црногорском приморју углавном је прве категорије и то на око 90 одсто локација, саопштили су представници Јавног предузећа за управљање морским добром.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

"Можемо рећи да је на скоро 90 одсто купалишта морска вода прве категорије", рекла је руководилац за одрживи развој Александра Ивановић.

Јавно предузеће за управљање морским добром проводи мониторинг квалитета морске воде на укупно 90 локација дуж црногорског приморја. Квалитет мора испитује се на 24 локације у Будви, на 20 на подручју Херцег Новог, на по 14 локација у општини Улцињ и Котору, на 10 локација у општини Бар и на осам у Тивту.

Предвиђено је да се анализе обављају у петнаестодневним интервалима, у периоду од маја до октобра.

На основу резултата анализе узорака морске воде обављене од 20. до 24. јуна, на 79 купалишта квалитет је био прве категорије, док је на 11 купалишта било друге.

Појединачни случајеви краткорочног загађења углавном се доводе у везу са проблемима у функционисању канализационих система у залеђу плажа.

Ивановићева је навела да је контролом квалитета морске воде обухваћено праћење присуства два обавезна микробиолошка параметра.

Програмом контроле квалитета морске воде реализује Институт за биологију мора из Котора чији директор Мирко Ђуровић истиче да се свакодневно обављају мјерења и на великом броју локација које нису у оквиру стандардних 90.

"Резултати су више него одлични тако да можемо рећи да је наше море чисто и у рангу квалитета прве категорије", поручио је Ђуровић.