latinica  ћирилица
29/06/2016 |  17:57 ⇒ 30/06/2016 | 07:29 | Аутор: РТРС

Упркос ставу РС, Мирко Шаровић заговара адаптацију ССП (ВИДЕО)

"Ако нешто добијете, нешто морате и да дате". Ово је став министра спољне трговине и економских односа БиХ, Мирка Шаровића, због кога је, како каже, важно да се адаптира Споразум о стабилизацији и придруживању. Ишао он макар и на штету домаћих произвођача, које би, признаје било.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Адаптацију Споразума Шаровић заговара само неколико дана након што га је Република Српска одбила, на састанку пољопривредника и прерађивача код предсједника Српске, Милорада Додика. 

Иако и сам тврди да овакав Споразум о придруживању, потенцијално, може проузроковати штету у неким секторима, посебно мљекарском и месопрерађивачком, Мирко Шаровић недвосмислено каже: важно је Споразум адаптирати.

"Трпила би држава јер би имала мање прихода у буџету, али у овим преговорима ви никада не можете све да добијете или изгубите, односно ако нешто добијете нешто морате и да дате", изјавио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Пољопривредни произвођачи сагласни – Шаровићева изјава још је један доказ да је ријеч о промашеном споразуму. Заштита домаће производње мора бити на првом мјесту, па тек онда Споразум.

"Он уопште не размишља о привреди и пољопривреди него је управо с његове стране ово политички потез и жели да то сваку цијену се што прије прихвати адаптација ССП-а", рекао је за РТРС Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара Републике Српске.

Стојан Маринковић предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске каже: "Окосницу сваке модерне пољопривредне производње чине сточарски сектор, нарочито мљекарска производња и тов свиња и јунади. Уколико овај сектор претрпи тај удар, то ће значити тоталну пропаст нашег аграра".

Сличан став има и Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

"То су штете за нас пољопривреднике, не за њих политичаре. Ако би се потписао ССП онда би ми остали без домаће производње", рекао је Усорац.

Министарство пољопривреде Српске процјењује да би губици наших произвођача млијека и меса били много већи од уступака које би добили за извоз робе из БиХ у ЕУ.

"Штете које би претрпио наш мљекарски и сектор производње меса, бесцаринским увозом тих производа из ЕУ, биле би много веће од уступака које би добили за производњу и извоз других роба. Преговори са ЕУ од почетка су вођени без уважавања ставова Владе Републике Српске", саопштено је из Министарства пољопривреде Српске.

Шаровић истиче да је важно да БиХ добије кандидатски статус, због чега би требало да се још једном сједне и договори којим путем даље.

Како то постићи, кад штетну адаптацију Споразума поново заговара, иако му је добро познат јасан став из Републике Српске.