latinica  ћирилица
29/06/2016 |  17:34 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Грађани огорчени због дивље депоније у К. Дубици

Мјештани дубичког насеља Морава апелују на надлежне да по хитном поступку уклоне депонију смећа, која се налази поред њихових кућа.
Дивља депонија - Фото: РТРС
Дивља депонијаФото: РТРС

Кажу, живот поред одлагалишта картона, које је прерасло у дивљу депонију свега и свачега потпуно је несношљив због непријатног мириса. Из општине Козарска Дубица поручују – наћи ћемо рјешење. 

Мјештане дубичког насеља Морава већ дуже мучи депонија под прозорима. Иако је под окриљем дубичког Комуналног предузећа поред њихових кућа требало да се одлаже и сортира картон, то је, кажу прерасло у запуштену депонију. Најтеже је у љетним мјесецима, због непријатних мириса.

Нико не може ни прозор да отвори, нити да борави у свом дворишту.

"Мене је толика мука ухватила да сам ја повраћао на свом дворишту, онда знате како је то. Ајде у реду да је то сам картон, него ту дође изнутрица од свиња, питај бога чега", каже Миле Велимир из насеља Морава.

"То труне, уз тај картон долази смеће разно. Онда не можемо изаћи од мува, од смрада, штакора, нема шта нема ту", додаје Драган Ђукић.

Посебно страхује Дубичанка, Марина Медић, мајка троје дјеце. Каже, нигдје не постоји депонија смјештена уз куће. Највише брине за здравље својих малишана.

"Мени је милион пута ћуко доносио разне врећице и ту најмање картона има", каже Марина и додаје: "Највише се плашим заразе и мува, оних зеленх, не знам, ужас".

Притужбе грађана стигле су и до општинске управе. На терен су послали еколошког инспектора, који би требало да утврди право стање и захтијева предузимање одређених мјера.

"Учиниће све у законским роковима ако има таквог загађења. Наравно у разговору са директором „Комуналца“, који је изразио жаљење ако постоје неки неугодни мириси тако да ће он то отлонити у наредних два, три до пет дана, тако да сви будемо задовољни", изјавио је Драган Јаћимовић, замјеник начелника Општине Козарска Дубица.

Мјештани овог насеља поручују да ће једино пристати на измјештање депоније на другу локацију и да ће протестовати против свих других рјешења.