latinica  ћирилица
29/06/2016 |  17:25 ⇒ 30/06/2016 | 07:36 | Аутор: РТРС

Цвијановић: До Брегзита не би ни дошло да се ЕУ реформисала, једног дана и БиХ у ЕУ (ВИДЕО)

До Брегзита не би ни дошло да се ЕУ реформисала прије неколико година. Све се то могло зауставити да је реформа спроведена када је то у свом првом мандату предлагао британски премијер – изјавила је премијерка РС Жељка Цвијановић, у интервјуу за сутрашње издање "Народних новина".
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Кад је Влада недавно анализирала ствари које је Британија добила кроз испреговарани специјални статус, то је наишло на изругивање опозиције у Српској, а Младен Иванић је то назвао потпуно бесмисленим.

Цвијановићева каже да би боље било да се и Предсједништво БиХ бавило тим питањем и да су подстицали договор свих нивоа власти. Примјер неуспјелог процеса адаптације Споразума о придруживању резултат је таквог односа, рекла је Цвијановићева. 

Коментаришући одлуку српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да неће дати сагласност на адаптацију Спорзума о придруживању без позитивног става Владе Српске – премијерка је то назвала политичком игром. Да је то било његово стварно опредјељење онда би, каже, процес тако био постављен већ на почетку, а не тек на крају - каже премијерка.

"Ту су заказали и Предсједништво БиХ и Савјет министара и преговарачка делегација БиХ. А, онда кад се ствар превише запетљала одлучили су да лоптицу пребаце у двориште Владе Републике Српске. Нама то није проблем, али остаје лош утисак о још једном у низу лоших искустава. Ово питање могло је да буде ријешено на одговарајући начин, транспарентно , колегијално и у духу координације, а не одмјеравањем мишића", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о изјави амбасадора Вигемарка да ЕУ не преговара са ентитетима, већ са државама, али да став држава мора одразити и ставове ентитета, премијерка је рекла да је Српској то јасно и зато је тражила да тај заједнички глас буде заиста заједнички и да укључи ставове свих, док се у пракси дешава другачије.

"Боље је три мјесеца припремати терен и заједничку платформу свих, а онда је без застоја проводити, него у три дана преломити ствар преко кољена а онда три године оспоравати тако дефинисане позиције. Ту лекцију никако да науче људи у Сарајеву и то представља највећи терет за наше кретање ка ЕУ", додала је премијерка Српске.

Премијерка је изјавила да лош утисак ствара и то што се овдје европски процес дизајнира тако да нас стварно не одведе до ЕУ, већ да послужи као инструмент за очување БиХ од распакивања.

Ипак, оптимиста је да ће се, упркос промашеним методама у БиХ и изазовима са којима се сада суочава ЕУ, једног дана и БиХ наћи у Унији.