latinica  ћирилица
29/06/2016 |  15:13 | Аутор: СРНА

Чичковић: Неће се објављивати резултати по непризнатом програму

Завод за статистику Републике Српске неће објавити резултате пописа становништва у БиХ по непризнатом програму обраде података о коме је одлуку донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, изјавила је директор Завода Радмила Чичковић.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

"Републички завод не признаје и не прихвата програм по којем ће се објављивати резултати пописа становништва у БиХ по одлуци Јукића и самим тим неће објављивати такве резултате", рекла је Чичковићева.

Она је навела да ће по том питању Републички завод поступати у складу са закључцима Народне скупштине и Владе Српске.

Из Агенције за статистику БиХ раније је најављено да ће сутра презентовати резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Директор Федералног завода за статистику Емир Кремић најавио је да ће овај завод у петак, 1. јула, објавити податке о попису становништва за подручје Федерације БиХ након што их преузме од Агенције за статистику БиХ.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су прошле седмице закључке којима се не прихвата незаконита и штетна одлука о Јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

Према овим закључцима, органи и институције Републике Српске неће признати, ни објавити резултате пописа, чији садржај сматрају спорним и који неће производити никаква правна дејства.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић истакао је да су резултати пописа становништва у БиХ лажни и статистички неупотребљиви, те да је у овом случају струка пала на кољена под притиском политике.

Предсједник СДС-а Младен Босић предао је апелацију Уставном суду БиХ, како би се оцијенила уставност одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва, у 2013. години.