latinica  ћирилица
29/06/2016 |  15:03 | Аутор: СРНА

Божана и Милојка Симић свједочиле о заробљавању супруга на Залазју

Божана и Милојка Симић, први свједоци Тужилаштва БиХ на суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за злочине над српским цивилима на подручју Сребренице и Братунца, рекле су да су им мужеви заробљени 12. јула 1992. године у Залазју, да су потом одведени у Сребреницу и да су касније пронађени њихови посмртни остаци.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Изет Арифовић, Суад Смајловић и Амир Салиховић оптужени су да су као припадници оружаних снага Сребренице у саставу такозване Армије БиХ у јуну и јулу 1992. године убили цивиле српске националности на подручју општина Сребреница и Братунац.

Божана Симић је о заробљавању супруга Петка сазнала од војника који је био на задатку у Залазју.

"Познато је да га је заробио Насер Орић и да је одведен у Сребреницу. Даље не знам шта је било с њим", каже Симићева, додајући да су посмртни остаци њеног супруга пронађени након 20 година.

Милојка Симић рекла је да њен муж Бранко, који је био у војсци, такође заробљен 12. јула 1992. године у Залазју, те да су његове кости пронађене прије четири године на депонији смећа у том селу, преноси Бирн.

Она је посвједочила да је од једног Бошњака који је познавао њеног супруга сазнала да је он заробљен жив, да је са другим заробљеницима био у подруму Полицијске станице у Сребреници три дана, те да су потом одведени у Поточаре.

Исту причу је, каже, чула од још једног човјека. "Рекао је да их је Насер покупио из Залазја на камион и да их је одвео живе у Сребреницу", рекла је Милојка Симић.

Насеру Орићу, некадашњем команданту Штаба оружаних снага ТО у Сребреници, у одвојеном предмету суди се за убиство три српска заробљеника Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Наставак суђења заказан је за 18. јули.