latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:09 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Малешевић: Документарним филмом "Шпага" промовисане вриједности Српске

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић оцијенио је данас у Бањалуци да су документарним филмом "Шпага" промовисане културне, стваралачке и остале вриједности Српске.
Малешевић са ауторима филма "Шпага" - Фото: СРНА
Малешевић са ауторима филма "Шпага"Фото: СРНА

"Документарни филм има велики значај, не само због награда на међународним фестивалима, него и због промоције наших стваралаца и свих вриједности", рекао је Малешевић новинарима, након пријема за екипу документарног филма "Шпага", који је награђен највишим признањем Међународног телевизијског фестивала "Златни просјак" у Словачкој.

Он је истакао да Република Српска има способан кадар који може снимати квалитетне документарне филмове.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске покушаће нашим ствараоцима да пружи већу подршку. Они углавном раде као ентузијасти, јер воле Републику Српску и желе да је примовишу", додао је Малешевић.

Аутор документарног филма "Шпага" Милан Пилиповић нагласио је да је овим филмом представљена судбина "малих" људи који су несхваћени и напуштени, а којима помажу лица са инвалидитетом.

"Од награде на фестивалу, дражи ми је епилог, јер се документарним филмом слика живот. Међутим, то је само пола успјеха, јер када се њиме промијени нечији живот на боље онда је то потпуни успјех", рекао је Пилиповић.

Он је напоменуо да ће документарни филм "Шпага" бити представљен и на другим међународним фестивалима, те захвалио министру Малешевићу на пријему за екипу овог филма.