latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:09 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Градишка: Изложба "Албанска голгота" (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања Видовдана, у Завичајном музеју у Градишци отворена је изложба слика "Албанска голгота" аутора Борислава Шокчевића. Кроз 28 слика, цртаних тушем, Шокчевић враћа у времена трагичне, али херојске српске историје.
Градишка - изложба "Албанска голгота" - Фото: РТРС
Градишка - изложба "Албанска голгота"Фото: РТРС

Изложба је подијељена у двије цјелине. Прву чине портрети војсковођа и државника из Првог свјетског рата док су у другој цјелини приказане личности из народа.

Аутор изложбе каже да су у фокусу "обични", непознати људи "који нису били званичници за вријеме Великог рата али су имали своју трагичну судбину".

Мирко Милисавић, архијерејски намјесник градишки каже да је историја српког народа голготска али и да без голготе нема великог петка, а без Великог петка нема васкрсења.

- Наша омладина се и на овај начин мора упознати са нашом историјом и страдањем наших људи, не зато да би се некоме светили у будућности него да би знали цијенити своју прошлост - истакао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Српске.
 
Изложба "Албанска голгота" има и хуманитарни карактер. Приход остварен продајом биће употребљен за адаптацију храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци.