latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:37 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон хоће Црну Гору што прије у НАТО-у

Бијела кућа званично је покренула дописом Сенату САД процес ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у, што је црногорски премијер Мило Ђукановић оцијенио као снажан показатељ подршке Вашингтона скором чланству те државе у НАТО-у и реформама које Црна Гора спроводи.

"Овим преносим савјет и сагласност за ратификацију Протокола о приступању Црне Горе Сјеверноатлантском савезу. Овај протокол је потписан у Бриселу 19. маја 2016. уз подршку САД и осталих чланица Алијансе“, стоји у допису Сенату предсједника САД-а Барака Обаме.

Он је истакао да ће пуна ратификација од САД-а и њених савезника омогућити да Црна Гора постане дио Сјеверноатлантског уговора и чланица НАТО-а.

“Моја администрација и ја смо спремни да помогнемо у том процесу“, поручио је Обама.

Протокол о приступању до сада су ратификовали Исланд, Словенија, Мађарска, Словачка, Албанија.

Црна Гора је 19. маја у Бриселу потписала Протокол о пуноправном чланству у НАТО. У оквиру тог процеса, потребно је да све чланице НАТО-а, унутар својих парламената, ратификују наведени Протокол.

На крају, остаје да Црна Гора ратификује тај документ, чиме се процес завршава. Процес ратификације Протокола у парламентима 28 чланица Алијансе, како је раније више пута најављено, требало би да буде завршен до средине 2017. На сљедећем самиту НАТО-а, који ће бити одржан у Варшави, Црна Гора ће имати статус посматрача.

“Ово је одлична вијест за Црну Гору. Сматрам изузетно значајним што је највећа савезница завршила процедуру којом се отвара процес ратификације Протокола у Сенату“, казао је Ђукановић, пренијели су црногорски медији.

Он вјерује да ће процедура у Сенату бити завршена у што краћем року.

Такође, истиче Ђукановић, ово је подстрек и за друге земље-савезнице да заврше процес ратификације по убрзаном поступку.