latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:40 ⇒ 15:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Свијет у шоку послије напада у Истанбулу (ВИДЕО)

Међу погинулима у терористичком нападу на истанбулском аеродрому "Ататурк" су један држављанин Украјине и један Иранац, саопштиле су власти те двије земље. Свјетски званичници осудили су терористички напад у којем је убијено 41, а повријеђено 239 људи и изразили саучешће породицама, а повређенима пожељели брз опоравак уз поруку да је вријеме да се свијет уједини у борби против ове пошасти. Међународни аеродром "Ататурк" је отворен и ваздушни саобраћај враћен је у нормалу, саопштили су турски званичници.

Овај терористички напад се догодио синоћ, а аеродром је након тога у функцији с тим што су неки међународни летови за данас отказани, а неки у кашњењу.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун позвао је на јачање сарадње у борби против тероризма. Он је рекао да Уједињене нације чврсто стоје уз Турску и нагласио потребу јачања регионалних и међународних напора против тероризма и насилног екстремизма, саопштио је портпарол Генралног секретара.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође је најоштрије осудио ове нападе.

"Снажно осуђујем ужасавајуће нападе на истанбулски аеродром Ататурк. Моје су мисли с породицама жртава, онима који су повријеђени и турским народом", наводи се у саопштењу Столтенберга.

Први човјек Сјеверноатланске алијансе поручује да "нема оправдања за тероризам".

"НАТО савезнице изражавају солидарност с Турском, уједињене у одлучности да се боримо против тероризма у свим његовим облицима", поручио је.

Саучешће породицама убијених, а повријеђенима брзи опоравак је пожелио амерички предсједник Барак Обама.

"Остајемо чврсти у нашој подршци Турској, нашој савезници у НАТО-у и партнеру заједно са свим нашим пријатељима и савезницима широм свијета док настављамо да се суочавамо с пријетњом тероризма", рекао је Обама.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је поручила да турском народу да се Берлин сматра уједињен са њима у борби против тероризма.

Француски предсједник Франсоа Оланд је такође снажно осудио нападе, а придружио му се и премијер Мануел Валс.

"Снажно осуђујем тај напад", поручио је Оланд и додао"

"Ми морамо дјеловати, то радимо и у Европи и у Француској. Морамо координирати наше безбједносне службе и спровести потребне акције против тероризма...".

Белгијски премијер Шарл Мишел је на свом Твитер налогу овај напад назвао подлим и терористичким.

"Уз турски народ смо", навео је Мишел.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је уз саучешће породицама жртава поручио да "у оваквим тренуцима све треба да будемо уједињени".

Турски премијер Бинали Јилдирим је рекао ноћас да постоје "иницијални докази да иза напада стоји Исламска држава".

За овај напад до сада нико није преузео одговорност.