latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:37 ⇒ 10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Због Брегзита 37 одсто Британаца ће морати да штеди

Више од трећине Британаца ће вјероватно смањити велике куповине након британког гласања за излазак из Европске уније, према истраживању агенције Ритејл Економи објављеном данас.

Анкета, у којој је учествовало 2.000 грађана Уједињеног Краљевства након прошлонедјељног референдума, показала је да ће 37 одсто потрошача вјероватно смањити расходе за велике куповине, као што су издаци за нове телевизоре, намјештај, купатила и годишње одморе, преноси агенција АФП.

- Резултати наше анкете Ставови потрошача показују да ће забринутост у погледу будућности економије, личних финансија и раста трошкова живота вјероватно угушити повјерење и потрошњу потрошача - каже Ричард Лим, извршни директор ове истраживачке компаније.

Истраживање је показало такође да су три од пет Британаца забринути због изгледа британске привреде и да сматрају да ће Брегзит имати негативне посљедице по личне финансије.

- Додатних 58 одсто су рекли да ће се сада уздржавати од куповине неегзистенцијалних производа, а наше анализе упућују на то да ће компаније које се баве производњом електронике и производа за тржишни сегмент Уради сам бити најтеже погођене - рекао је Лим.

- Имајући у виду да је потрошачки сектор био покретачка снага економског опоравка до сада, тешко је процијенити шта то може компензовати предстојеће широко распрострањено успоравање - додао је он.