latinica  ћирилица
27/06/2016 |  13:19 ⇒ 28/06/2016 | 16:52 | Аутор: Агенције

Шта се дешава с мозгом кад не спавамо дуго?

Недостатак сна лишава мозак времена потребног за његов одмор и обнављање, што значи да наше способности у току дана могу значајно да опадну.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Тим кинеских и еворпских љекара истраживао је на који начин недостатак сна утиче на одређен тип можданих ћелија које регулишу когнитивне, емоционалне и опажајне процесе у стању будности.

Они су упоредили снимке мозгова 23 особе које пате од несанице и 30 пацијената који су на контроле долазили наспавани.

Истраживање је нарочито било усмјерено на бијелу мождану масу гдје се налазе нервне ћелије покривене специјалним протеинским омотачем - мијелином, који побољшава способност међусобног ћелијског слања сигнала.

Снимци неиспаваних пацијената показали су да је код њих знатно мање заступљена повезаност ћелија у бијелој маси, нарочито у областима мозга задуженим за контролу сна и стање будности, него код пацијената који нису имали проблема са сном.

Аутор студије Шумеи Ли наводи да отежано кретање сигнала међу ћелијама највјероватније представља посљедицу истањивања мијелинског омотача који облаже неуроне, што узрокује слабију комуникациум међу неуронима.

Штавише, код људи који пате од несанице, пет од шест главних нервних трактова (83 одсто) било је значајно редуковано.

Већина њих концентрисана је на десној страни мозга, гдје се регулишу многе емоционалне и мисаоне функције, и гдје се обрађују сензорне информације попут вида, мириса и додира.