latinica  ћирилица
26/06/2016 |  09:26 ⇒ 09:26 | Аутор: novosti.rs

На одмор никад без лијекова

На путовању могу да се јаве здравствене тегобе, па је неопходно понијети медикаменте.
Одмор - Фото: РТРС
ОдморФото: РТРС

Промјена средина током путовања може да буде узрок различитих здравствених тегоба, зато љекари савјетују да не крећете без приручне апотеке. На одмору може доћи до појаве дијареје, температуре, дехидратације, а ту су и досадни инскети чији убод може да направи проблем. Зато са собом обавезно треба понијети лијекове и препарате за ублажавање тегоба, нарочито ако идете на неку далеку дестинацију.

Поред обавезне заштитне креме за сунчање, у пртљагу треба да се нађу лијекови за снижавање повишене тјелесне температуре. Уколико до ње дође најбоље је узети оне на бази парацематола и ибупрофена, а за спуштање температуре може да помогне и кесице комбинованог прашка.

Дуг пут код многих изазива мучнину и повраћање, па је препоручљиво прије поласка попити таблете против ових тегоба. Оне се могу купити без рецепта, а одрасли би требало да у току дана узму двије до три таблете. Стомачне тегобе су једне од најчешћих које се јављају на љетовању. Како би спријечили дијареју, и грчеве у стомаку у несесер са лијековима обавезно додајете и неки пробиотик. Они који приликом промјене средине осјећају надутост па умјесто дијареје добију "затвор" требало би да понесу неки лаксатив. Повраћање, пролив, повишена температура могу да доведу и до дехидратације организма, па љекари савјетују да на пут понесете и неко рехидратационо средство које садржи електролите.

На одмору може доћи и до мањих повриједа, као што су огреботине и посјекотине зато код себе ваља имати јод или алкохол за чишћење ране. Уз то наравно треба понијети фластере, газу или завоје како би се повриједа адекватно санирала. Хипергелови и масти на бази биља помажу приликом уједа инсеката, али и када на мору медуза опече, па их обавезно треба купити.

Ако на пут идете са дјецом, поред свих ових лијекова понесите капи и таблете против алергије. Најмлађи најчешће реагују на промјену климе, па им се нос врло лако запуши, зато су капи неопходне. Малишани, такође, доста времена проводе играјући се у пјеску, и прљавим рукама обично додирују очи што може да доведе до црвенила и појаве коњунктивитиса. Пожељно је имати и топломјер како бисте могли да дјетету чешће провјеравате температуру, као и чепиће за њено снижавање.

Уколико сте хронични болесник, на пут никако не крећите без прописане терапије. Обавјестите љекара о дестинацији на коју идете како би вам дао одређене препоруке и савјете, а лијекове обавезно носите у оригиналном паковању које садржи упутство за употребу.

НЕЗАШТИЋЕНО ИМЕ И ДОЗА

Када путујете у иностранство, а неопходан лијек немате код себе важно је да запамтите интернационално незаштићено име лијека, јер се лијек не зове исто у свакој земљи. Интернационално име је оно које се код нас налази на кутији, обично испод имена лијека, и написано је у загради малим словима. Важно је, такође, и знати облик и јачину како бисте били сигурни да вам апотекар даје прави лијек.