latinica  ћирилица
21/06/2016 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: novosti.rs

Љетни проблеми- отицање ногу

Љети су учесталији проблеми са доњим екстремитетима. Тегобе које се јављају су трњење, бол, као и осећај тежине, помажу шетње и хладна вода.
Опуштање (Фото: Thinkstock) -
Опуштање (Фото: Thinkstock)

Дуго сједење или стајање, нарочито током љетних месеци, када температуре прелазе 30 степени, често доводи до отицања ногу које умије да буде веома непријатно. И, док здраве особе немају разлог за забринутост усљед појаве отока, велика топлота и те како смета срчаним болесницима и особама са проширеним венама чије се тегобе додатно погоршавају.


Симптоми који се јављају су трњење ногу, бол као и осећај тежине у ногама, а најчешће отичу стопала и дио ноге око скочног зглоба јер су они изложени највећем притиску.

- Разлог отицања ногу током љетних месеци је проширење крвних судова које се дешава усљед излагања топлоти - објашњава доктор Игор Кончар из Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије. - То доприноси повећаној пропустљивости крвних судова узрокујући излазак течности у околна ткива што се манифестује као оток. То не мора бити једини узрок отицања ногу ,али је специфичан за љетне мјесеце и јавља се и код здравих особа.

Отицање ногу до којег долази због повишене температуре може да се ублажи повременим туширањем хладном водом, а љекари савјетују и подизање ногу током одмора. Особе које су склоне појави отока требало би да носе удобну анатомску обућу прилагођену топлом времену. Онима који доста времена проводе у сједећем положају савјетују се што чешће шетња како би спречили појаву отока. Важно је, такође, избјегавати дуго излагање сунцу као и боравак у топлим просторијама.

Посебно велике тегобе током љета осећају људи са проширеним венама, код којих се осим тежине и бола јављају пецкање и свраб. Како каже доктор Игор Кончар, важно је да ове особе узимају лијекове који ојачавају венски тонус и смањују упалу у венском зиду, као и да се баве неком физичком активношћу.

- Важно мјесто у лечењу и ублажавању тегоба има и еластична чарапа или завој, међутим пацијенти их много ређе користе током љетнихих мјесеци, иако би требало да их носе свакодневно и не прекидају терапију - каже др Кончар. - Током љета треба узети оне тање текстуре како нози не би било претопло.